Турнеја по Француској врхунац сезоне

Мирна Пијетловић
Турнеја по Француској врхунац сезоне

Бањалука - Српско пјевачко друштво “Јединство” из Бањалуке ову и сљедећу цијелу концертну годину посветиће обиљежавању два велика јубилеја - 120 година од оснивања и 20 година од обнављања друштва.

Како је најавио диригент “Јединства” Немања Савић, јубиларну концертну сезону обиљежиће низом културних садржаја и гостовања у земљи и иностранству.

- Већ у јуну крећемо пут Лесковца на фестивал хорова “Ледамус”, гдје ћемо наступити са њиховим гудачким оркестром. У току су припреме за наш заједнички наступ - рекао је Немања Савић.

Према његовим ријечима, послије фестивала у Лесковцу путују у Ниш, гдје ће наступити на Нишким хорским свечаностима. Он је истакао да је то најпознатији хорски фестивал на простору бивше државе.

- На овом фестивалу су наступили бројни хорови са различитих континената, што ставља овај фестивал на врх изузетних умјетничких домета. Наш хор је доста пута био у Нишу и два пута смо били најуспјешнији и то 1998. и 2000. године - подсјетио је Савић.

И ове године “Јединство” ће имати прилику да се нишкој публици представи програмом који ће, према ријечима Савића, чинити избор из свјетовних и духовних композиција, које ће специјално припремити за ту прилику.

- Поред ових гостовања имаћемо једну веома значајну концертну турнеју по Француској, која ће бити одржана крајем августа и почетком септембра. Наш хор ће гостовати у десет француских градова, а одржаћемо 13 цјеловечерњих концерата у познатим концертним дворанама, али и у храмовима - навео је Немања Савић и додао да за 2013. годину планирају мноштво културних садржаја, концерата, изложби, као и окупљање старих чланова “Јединства”.

Париз

- Посебно желим да истакнем и несвакидашња је прилика да ћемо наступити у Паризу, гдје ћемо одржати два концерта и то један у концертној дворани, а други у чувеној катедрали Нотр-дам - рекао је диригент Немања Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана