Турнеја Јединствa по Америци велики изазов

Мирна Пијетловић
Турнеја Јединствa по Америци велики изазов

Бањалука - Ово је први пут у 120 година постојања хора да смо позвани да одржимо турнеју у Сједињеним Америчким Државама. Веома смо поносни што ће се српска пјесма чути и преко океана, али нам то представља и велики изазов као хору.

Рекао је ово за "Глас Српске" диригент Мјешовитог хора Српског пјевачког друштва "Јединство" из Бањалуке Немања Савић, који је данас отпутовао на америчку турнеју, гдје ће у неколико градова одржати солистичке концерте и присуствовати литургијама.

- Репертоар смо дуго и вриједно спремали, а наступе ћемо одржати у периоду од 29. септембра до 10. октобра у Њујорку, Њу Џерзију, Патерсону, Бостону, Чикагу и Новој Грачаници - рекао је Савић.

Додао је да су позвани да учествују у обиљежавању јубилеја - 40 година парохије патерсонске, гдје ће имати цјеловечерњи концерт, као и учешће у архијерејској литургији у храму у Патерсону.

- Припремили смо заиста богат репертоар који ће чинити више од 40 различитих композиција. Ту ће се наћи хорска, духовна, световна музика, али и већи број староградских, народних и патриотских пјесама - најавио је Савић.

Када је у питању 2015. година, до сада је хор имао изузетно богату и успјешну концертну активност, како у Републици Српској, тако и у градовима региона, али и у иностранству. Тако су наступили у Швајцарској, Словачкој и Аустрији, на турнејама и фестивалима.

- Поред наступа на светосавској академији, Данима "Владе Милошевића", концерта у Загребу и Сарајеву, нарочито смо поносни на концерт у оквиру академије, а поводом 400. годишњице богословије Света три јерарха у манастиру Крка у шибенском залеђу. Куриозитет овом наступу даје овај значајан јубилеј, који говори о постојању српског народа на том подручју - истакао је Немања Савић и додао да су били дио обиљежавања стогодишњице од рођења Бранка Ћопића у Бањалуци.

Након турнеје по Америци, чланови "Јединства" ће вриједно радити на припремању репертоара за будућа гостовања.

Солисти

- Као солисти на америчкој турнеји наступиће: Каролина Михајловић, сопран, Живан Живановић, тенор, а очекујемо да ће са нама наступити и протојереј Владислав Радујковић, који нам је домаћин у Патерсону - рекао је диригент Немања Савић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана