Тридесет хорова на фестивалу

Александра Маџар
Тридесет хорова на фестивалу

Бијељина - Хорски фестивал "Мајске музичке свечаности" традиционално ће бити одржан од 9. до 12 маја, а манифестацију ће отворити концерт Српског црквеног и пјевачког друштва "Србадија" у Центру за културу Бијељина.

"Србадији" ће на дванаестом фестивалу дириговати Десанка Тракиловић и Јелена Милићевић-Тракиловић, а овим концертом биће обиљежено 20 година од обнављања рада хора.

- Припреме за одржавање фестивала теку јако добро. Фестивал је већ постао препознатљив, захваљујући бројним наградама и угледом који је стекао хор "Србадија", тако да немамо проблема током организације - рекао је предсједник "Србадије" Стеван Чукић.

Додаје да пријаве за фестивал још трају, те да тачан број хорова који ће учествовати није познат.

- Очекујемо више од 30 ансамбала из Србије, БиХ и Македоније. Број учесника из године у годину је све већи. Посебно нас радује чињеница да се сваке године јављају нови хорови, који су за фестивал чули од претходних учесника - казао је Чукић.

Такмичарски дио фестивала обухвата шест категорија: дјечији, мушки, женски хорови и фолклор, те мјешовити и мјешовити камерни хорови. Систем бодовања и награђивања направљен је по угледу на такмичења која организује "Интеркултур фоундатион - Мусица мунди".

 - Љубитеље хорске музике и ове године очекују атрактивне композиције и наступи у такмичарском дијелу фестивала. Хорови се сваке године труде да буду у кораку са временом, тако да ће бити у прилици да чују тренутно најатрактивније композиције из свијета хорске музике - каже Чукић.

Ревијални програм

- Осим такмичарског дијела, у оквиру фестивала биће одржан и ревијални дио програма. Он ће обухватити различите семинаре, радионице, промоције, научна предавања, концерте духовне и традиционалне музике. У ревијалном дијелу публика ће имати прилику да присуствује промоцији ЦД-а традиционалне музике аутора Бојане Николић, етномузиколога из Београда - каже Стеван Чукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана