Тридесет година музике и звука Генерације 5

Александра Рајковић
Тридесет година музике и звука Генерације 5

Није наша грешка што смо неко време заступљени у јавности, па онда нисмо. Има нас онолико колико нас зову. Ипак, ми увек свирамо као да смо на великом рок концерту. Разлика у наступима је највише у томе какву опрему имамо. Добар звук је свуда добар, где год да је. Мада, постоји боља и она мало лошија публика. Највише волимо клупске свирке, када је публика близу и ту смо посебно инспирисани - каже гитариста групе "Генерације 5" Драган Јовановић Крле.

"Ти само буди довољно далеко", "Ти и ја", "Долазим за пет минута", Најјачи само остају", "Помоли се још једном", "Поведи ме у ноћ", само су неке од пјесама које су обиљежиле три деценије постајања "Генерације 5".

Ова група је недавно гостовала у Бањој Луци у оквиру програма "Јегер мјузик најтс", који промовише младе бендове. "Генерација 5" била је специјални гост прве вечери овог програма.

- У Бањој Луци смо посљедњи концерт имали када се чекала 2000. година на Тргу Крајине и било је предивно. Памтим Бању Луку као град који нас је лепо слушао и зато увек долазимо са радошћу - каже Крле.

Он додаје да "Генерација 5" не подлијеже неким новим трендовима и да се труде да одрже музички квалитет и имиџ стваран свих ових година.

- Требало би да радимо нешто сасвим другачије да бисмо привукли пажњу медија. Једног јутра ми звони телефон и пријатељ ми каже: "Молим те, погледај 'Жикину шареницу'" Кад сам укључио телевизор, видио сам Бруна Лангера из "Aтомског склоништа" како седи поред једне бабе која преде вуну. Човек који је потпуно из рок света изгледао је као да је бачен из једне галаксије у другу - прича Крле.

Људи су данас, наставља он, пристали на компромис, који више и није компромис.

- Немам ништа против Бруна Лангера, мислим да је и сам био збуњен кад се појавио у тој емисији, јер није унапред знао о чему се ради. Неко му је рекао да мора тамо да се појави и он је то урадио, не знајући шта му се спрема. Ми не пристајемо на нека нова правила игре која подразумевају и ниске ударце. "Чисти смо" и немамо превише пардона. Aко нам се ово ради, то ћемо радити и без пара - прича познати музичар.

Он подсјећа да је ова група два пута "пречешљала" бившу Југославију, од Триглава до Ђевђелије.

- Прошли смо велике концерте, огромне хале и знамо шта то значи. Жао нам је што тога више нема, да и млађи музичари осете тај дух - истиче Крле.

Према његовим ријечима, "Генерација 5" није урадила то што се обично данас ради - промовисање себе у сваком смислу.

- Мислимо да постоји разлика међу онима којима се обраћамо. Наша музика се обраћа свима, али наше поруке нису за све. Не бавимо се маркетингом у оној мери у којој се баве неки други. Сходно томе, нас је мање у медијима, па нас мање људи зову на наступе - сматра Крле.

Међутим, он тврди да разлога за мање гостовања има и у бројности екипе.

- Кабаста смо група. Има нас пет, шест, а некада и седам за тонцем. То је организаторима доста скупо. Понекад се вредност музике и концерта мери бројем попијених пића на том концерту. Газда ће пре да се одлучи за неког типа за клавијатуром или за неку згодну певачицу, јер ће бити више пазара на шанку - каже Крле.

Добар рок

- Популарност је релативан појам. Поставља се питање за кога и где смо популарни. Можемо рећи да сада најбоље свирамо, јер сваке године се слегне неко ново искуство. Наши концерти су добри, као и комуникација са публиком. Медији се више интересују за неке ствари које су саме по себи експониране. Ми стварамо добар рок, а знамо колико је он тренутно тражен и актуелан на овом простору - каже Крле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана