Три деценије пловидбе немирном рок сценом

Небојша Лакић
Три деценије пловидбе немирном рок сценом

Група "Галија" завршила је рад на албуму "Место поред прозора", који би ускоро требало да објави београдски издавач ПГП-РТС. На албуму ће се наћи десет нових пјесама, међу којима су "Више нисам твој", "Какав џез", "Што се боре мисли моје"... а за пјесму "Злочин и казна" снимљен је и промотивни спот, који се већ врти на домаћим ТВ станицама.

Нишки рокери прошле године прославили су 30 година од издавања деби албума "Прва пловидба" објављивањем троструког компилацијског CD-а "Оженише ме музиком".

"Галију" је давне 1976. године у Нишу основао Ненад Милосављевић Неша, како су га фанови одмила прозвали, већ тада познат као кантаутор и самостални музичар. Поставу је окупио поводом учешћа у позоришној представи "Трећа половина", аматерске позоришне дружине из Ниша.

Побједа на култној зајечарској Гитаријади 1978. први је значајнији успјех бенда и својеврстан "вјетар у једра", послије чега је услиједило неколико важних наступа, као што су Омладински фестивал у Суботици, подршка групи "Смак" на њиховој југословенској турнеји и други.

До 2010. године група је одржала велики број самосталних и гостујућих концерата и турнеја, а свирали су са свим битнијим именима домаће поп-рок сцене ("Бијело дугме", "Рибља чорба", "Филм", "Викторија", "Валентино", "Кербер"...) широм бивше Југославије. Вриједан помена је и наступ на тродневном фестивалу у Темишвару у Румунији 1990. године, када је "Галија", заједно са неколико најпопуларнијих југословенских бендова тог времена, наступила у распродатој сали "Олимпија" пред 20.000 људи.

Дебитантски албум "Галије", симболично назван "Прва пловидба", објављен је у јулу 1979. године. Пјесме "Госпи", "Aвантуриста" и "Децимен" издвојиле су се као први, и до данас запамћени хитови групе. Истинску потврду прихваћености и популарности "Галија" је добила одмах потом на великом рок спектаклу, на концерту "Бијелог дугмета" на стадиону ЈНA у Београду, наступајући заједно са још 19 састава испред 70.000 посјетилаца.

Већ сљедеће године у мају излази и "Друга пловидба". Aлбум је одмах промовисан концертима у Београду и Нишу, а потом и у осталим градовима бивше државе.

Трећи албум, "Ипак верујем у себе", објављен је 1982. године. На њему су се нашли хитови "Још увек сањам", "Бурна пијачна ноћ" и "Пут", а исте године група наступа на концерту Џо Кокера у хали "Пионир" у Београду.

Четврти албум "Без наглих скокова" "Галија" снима у Манчестеру (Велика Британија), а продуцент албума је Гордон Роули, басиста популарне енглеске групе "Најтвинг".

Сљедећих година нижу се успјешни албуми "Дигни руку", "Далеко је сунце", "Корак до Слободе", компилацијски диск "Историја, ти и ја", "Караван"...

"Галија" је до данас успјешно реализовала 20 студијских и неколико концертних албума и компилација и велики број хитова, као што су "Право славље", "Дигни руку", "Узалуд се трудиш", "Још увек сањам" и други.

Поводом тридесетогодишњице дискографије групе "Галија" и непрекидне, три деценије дуге сарадње са Продукцијом грамофонских плоча Радио-телевизије Србије, за љубитеље овог састава приређен је двоструки CD "Оженише ме музиком" (записи са винила) и пратећи DVD ("Камера као сведок"), који је објављен 2009. године. Компилација садржи пјесме које су некада објављене на плочама, и хронолошки се зауставља у тренутку када албуми групе "Галија" почињу да излазе искључиво на CD-у. Телевизијски спотови и концертни снимци одабрани за DVD такође припадају времену винила.

"Место поред прозора", 20. издање "Галије", фанови могу очекивати крајем септембра.

"Галија"

Договор о оснивању групе постигнут је у нишкој кафани "Галија", познатој по томе што су се у њој окупљали умјетници и боеми града Ниша. Послије почетних лутања у тражењу имена за групу, назив легендарне кафане преузет је и усвојен као најбоље рјешење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана