Три деценије музичке жестине Iron Maiden

Глас Српске
Три деценије музичке жестине Iron Maiden

Британске легенде "Iron Maiden" одржали су у Београду у уторак наступ за памћење.

"Iron Maiden" наступили су у препуној Београдској арени, испуњеној заставама са логом бенда и личним порукама идолима хиљада људи из цијелог региона.

Увод је као и прије двије године, направила кћерка басисте Лорен Харис, која је у међувремену успјела да објави албум. Лорен (24) је са својим поп метал бендом промовисала пјесме са прошлогодишњег издања "Calm before the storm".

Нешто послије 21 сат, тата и друштво изашли су на бину и показали како то ради стара гарда. Публика је потпуно полудјела већ уз инструментални увод "Transulvania" и говор Винстона Черчила и експлодирала са првим тактовима "Aces high".

- Добро дошли, надам се да немате неке планове за вечерас, можда ћемо се дуго задржати - најавио је Брус Дикинсон (50) и заредао химне "2 минутес то миднигхт", "Wrathchild", "Children of the demned "...
Око 15.000 људи у Београдској арени одушевљено је млатарало косом, пумпало ваздух песницама и урлало уз звуке бенда, који током три деценије каријере није изгубио ни милиграм жестине. Паклене ноте "Iron Maiden" су употпунили препознатљивом сценографијом, која се мијењала од египатског храма, катакомби, брода духова, панораме града, а све то под мрачним очним дупљама "фараона" Едија.

Дикинсонов вокал био је перфектан као и увијек, на свакој високој дионици или успут убаченом вриску, а неуморни пјевач био је оличење метал божанства - лудачки енергичан, неухватљив на бини, савршено "наштиман"... Уосталом, као и цијели бенд.

- Београде, вришти за мене - узвикивао је Брус између пјесама и експлозија пиротехнике.

Aко се питате да ли ће се за њих, заправо, златно доба икада завршити, публика из Aрене вам громогласно одговара - не!

Почеци

"Iron Maiden" основан је 1975. године, а његов оснивач је Стив Харис. Осим вође он има и улогу басисте, уз гитаристе Aдриана Смита, Дејва Мураја и Yеник Yерса, бубњара Ника Мекбрајана те пјевача Бруса Дикинсона. Укупно су издали 24 албума, од тога пет лајв албума, пет бест оф, 13 студио и једну CD игру (Ед Хунтер) са неким њиховим пјесмама. Њихова маскота Еди, не може да се сврста ни у једну групу "чудовишта". Изгледом подсјећа на спој костура и зомбија. У фебруару 1980. године, бенд је отишао на своју прву турнеју "Methah for muthas" да промовише компилацију и њихов први сингл "Running Free" је издат. Тотално је изненадио дискографску кућу освојивши  44. мјесто и појављивање на емисији "Top of the Pops". Бенд издаје свој први албум 14. априла  назван "Iron Maiden", који је изборио четврто мјесто топ-листе.

Мејдени који су били на турнеји "Metal for muthas", гостовали су на турнеји "Judas Priesta-british Steel", затим су почели сами своју турнеју свирајући 40 концерата у два мјесеца. У августу бенд је позван од стране америчког популарног бенда "Kiss" да иду заједно на европску турнеју и да буду на "Reading to Saturday " као специјални гости групи UFO, дајући Стиву прилику да свира на истом мјесту гдје и UFO-ов Пит Веј, један од његових највећих хероја. Са групом "Kiss" њихова популарност је нарасла преко цијелог континента.

Успјех

Све жеље чланова овог бенда су се испуниле 1982. године. Бенд је већ распродао турнеју "Beast on the Road", кад је сингл с новог албума "Run to the Hills" заузео седмо мјесто топ-листе. Нови албум под именом "The Number of the Beast" разнио је конкуренцију и освојио прво мјесто листе у Уједињеном Краљевству, а отишао је и међу првих 10 у већини држава. Турнеја је била успјешна што доказује да је бенд направио 180 концерата у осам мјесеци.

Iron Maiden - Revelations (live after death) /video/

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана