Треће вечери “Јесење сонате” наступили умјетници из Српске и Србије

Срна
Треће вечери “Јесење сонате” наступили умјетници из Српске и Србије

БАНЈАЛУКА - Треће вече Интернационалног музичког фестивала “Јесења соната” у Бањалуци обиљежио је концерт истакнутих музичких умјетника из Републике Српске и Србије пијанисткиње Биљане Јашић Радовановић и кларинетисте Огњена Поповића.

Поштоваоци класичне музике уживали су у сонатама за кларинет и клавир, аријама из популарних опера, композицијама Антона Еберла, Феликса Менделсона, Шарла Гуна, Ђакома Пучинија, Бориса Ковача и ауторској композицији Поповића “Банатски плес” које је премијерно изведена у Банском двору.

Радовановићева је рекла да је изузетно значајно да постоји “Јесења соната”, једини прави фестивал класичне музике у Републици Српској, што се успјешно развија и сваке године је све бољи, саопштено је из Културног центра Бански двор.

“Срећна сам што сам добила прилику да свирам ове године. Посебно ми је драго што сам свирала са Огњеном који је сјајан кларинетиста. Одлично смо сарађивали док смо се припремали за концерт и надам се да је то вечерас осјетила и публика”, рекла је Радовановићева, која је редовни професор Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Поповић је изразио задовољство што наступа у Бањалуци послије 15 година.

“Дворана Банског двора је једна од најбољих у бившој Југославији. Толико смо уживали у свакој ноти коју нам ова акустика омогућава да то звучи најлепше могуће. Амбијент је феноменалан и ово је заиста право место за одржавање једног озбиљног фестивала класичне музике са сјајним уметницима”, рекао је Поповић, професор Факултета музичке уметности у Београду.

Сутра, четвртог дана фестивала, публици ће се представити двије младе, али већ свјетски признате и афирмисане музичке умјетнице из Јапана - виолинисткиња Јукико Уно и пијанисткиња Шиори Кувахара.

Јукико Уно је добитница најзначајнијих међународних награда и признања, а пажњу свјетске музичке јавности на себе је скренула након освајања лауреата на престижном такмичењу “Краљице Елизабете” у Бриселу 2019. године.

Шиори Кувахара је, такође, вишеструки лауреат најзначајњих међународних такмичења, а поред великог броја одржаних рецитала у Јапану и иностранству, остварила је велики број запажених интернационалних наступа са различитим оркестрима и значајним диригентима данашњице.

Покровитељи Интернационалног музичког фестивала “Јесења соната” су предсједник Републике Српске и град Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана