Тома Здравковић добија споменик у Београду: Објавио је неколико албума, а врхунац каријере доживио осамдесетих година

Г.С.
Тома Здравковић добија споменик у Београду: Објавио је неколико албума, а врхунац каријере доживио осамдесетих година

БЕОГРАД - Подизање споменика Томи Здравковићу, легендарном пјевачу народне музике, у Скадарској улици код броја 28 наћи ће се сутра на дневном реду Скупштине Града Београда.

Како се наводи у Одлуци о подизању споменика Томи Здравковићу, о којој ће сутра гласати градски одборници, споменик се подиже средствима Града Београда, а о спровођењу ове одлуке стараће се Секретаријат за културу, Завод за заштиту споменика културе Београда, Урбанистички завод Београда и ЈКП "Зеленило" Београд.

Разлог за ове Одлуке, како се у њој и наводи, јесте иницијативе Расима Љајића да се подигне споменик Томи Здравковићу, пјеснику, композитору и пјевачу, преноси Блиц.

Налазиће се у Скадарској улици

– Локација за подизање споменика налази се у Скадарској улици код броја 28 на територији градске општине Стари град. Конзерваторске услове дао је Завод за заштиту споменика културе Београда. Прецизан приједлог микролокације за постављање споменика израдио је Урбанистички завод Београд, док је "Зеленило" Београд дало парковске услове за постављање споменика – наводи се у одлуци.

Иницијатива Расима Љаљића

У Одлуци се подсјећа да је Комисија за споменике и називе тргова и улица на сједници одржаној 19. октобра 2021. године разматрала и усвојила иницијативу Расима Љајића да се подигне споменик Томи Здравковићу.

Томислав Тома Здравковић, био је пјесник, композитор и пјевач. Рођен је 20. новембра 1938. године у Алексинцу. Пјевачку каријеру је започео у Лесковцу и наставио је у београдским кафанама.

 Већину својих пјесама је написао сам и скоро увијек су биле аутобиографске. Објавио је неколико албума, а врхунац своје каријере и популарности доживио је осамдесетих година.

Посљедњи концерт и јавни наступ је имао у Подгорици 10. септембра 1991. године, а приминуо је 30. септембра 1991. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана