Тибор Тишма, фронтмен и вокал бенда “Александрија”, за “Глас”: Ретро волимо јер нас враћа лијепој прошлости

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

Пјесма “Sugar Baby” је настала у периоду короне и затварања у куће и станове. Посљедње три године сам провео у Аустралији и ко год да је пратио дешавања у Аустралији за вријеме короне зна за рецимо Ђоковићево избацивање из Аустралијен опена и из земље, које је скренуло пажњу цијелог свијета.

Овако је разговор за “Глас Српске” започео фронтмен и вокал бенда “Александрија” Тибор Тишма говорећи о новој музици на којој су радили у протеклом периоду и синглу “Sugar Baby”, који ће 20. фебруара бити промовисан у Банском двору. Исте вечери од 20 часова биће одржан и анплагд концерт овог бенда.

- Покушавам да дочарам колико смо времена провели закључани у становима и кућама, а нуспроизвод тог времена проведеног са гитаром је материјал за нови Е.П. “Ђавоља варош”, укључујући и нови сингл “Sugar Baby” - додаје Тишма.

ГЛАС: Спот је рађен у једном ретро маниру. Зашто је враћање одређеним периодима од прије неколико деценија увијек актуелно и колико је период педесетих (у овом случају), инспиративан за оно што стварате?

ТИШМА: Враћати се у прошло вријеме приликом стварања је старо колико и сама креативност, писци из свих периода су често писали дјела која су смјештена у периоде од прије 10, 100, 300 или више година од тог. Ретро приступ свима је драг, јер као што је Балашевић једном рекао: “Лепе слике потискују ружне” па се најчешће сјећамо лијепих ствари из прошлости, а оне ружне потискујемо и покушавамо да их се мање сјећамо. У мом случају моје дјетињство је било музички саткано са великанима тадашње музичке и поп културе од “Битлса”, “Ролингстонса”, Сајмона и Гарфанкл па наовамо кроз различите деценије, утицаје и жанрове, тако да мени није страно да “посјетим” музику, филмове и културу који су из ретро тачке гледишта и уживати у њима па тако је и ова пјесма и написана и спот замишљен да је као омаж неком прошлом времену. Идеја да смо у педесетим годинама прошлог вијека је тако замишљена да би била могућа за извођење када је ријеч о камери и споту.

ГЛАС: Колико је тешко (или лако), извући креативност у овом времену и створити нешто бар мало другачије? И да ли уопште треба тежити томе по сваку цијену?

ТИШМА: Није тешко имати креативну искру данас. Креативност нема боље или лошије периоде - или је присутна или није. Размислимо како је било имати креативне тенденције рецимо почетком деведесетих, кад смо живјели без струје са полицијским часом, свакодневним вијестима о смрти и најгорим стварима које рат носи па су људи писали пјесме, књиге, стварали како ко је имао могућност и вољу за тим. Тако да данас у добу информације гдје могу уживо да прочитам о нередима која се дешавају на улицама Џакарте у Индонезији за примјер могу добити ту креативну искру да напишем нешто о томе. С те тачке гледишта чини се да је заправо далеко лакше данас него у неким мрачнијим данима кроз које смо прошли, што индивидуално, што колективно.

ГЛАС: Сингл ће бити промовисан исте вечери када ће бити одржан и анплагд концерт “Александрије”. Шта припремате за публику и каква су Ваша очекивања?

ТИШМА: Како се испоставило да смо ван икаквих планова остали у Аустралији скоро двије године дуже него планирано, јер нисмо могли да напустимо земљу, тако је и “Александрија” имала дуг период гдје бенд такорећи није постојао, то је и најдужи период гдје нисмо радили нова издања, синглове или спотове. Зато ми је стало да концертом у Бањалуци, и то у Банском двору, урадимо представљање новог спота, сингла и анплагд (акустичног) концерта. Боље мјесто не само у Бањалуци него и шире било би тешко наћи. Од првог албума “Активни радио материјал” из 2011. до данас смо радили много спотова и промоција, али ово је први пут да то радимо у Банском двору и неизмјерно ми је драго да ћемо имати прилику да представимо нови материјал баш ту.

ГЛАС: Недостаје ли у Бањалуци таквих простора за концерте, воље, жеље или музичара?

ТИШМА: Бањалука има мјеста која испуњавају све или бар већину ствари које су потребне за концерте овог калибра. Тешко је организовати тако нешто и потпуно разумијем зашто је дефицит бендова, умјетника и перформера који се упуштају у те воде. Организација, новац, вријеме су кључни фактори и јако је тешко имати све коцкице на свом мјесту и да су сложене, што је и главни разлог што смо у паду са културним дешавањима већ дуже вријеме. Довољно је да погледамо колико је нове музике изашло посљедњих годину и нешто да може да се каже да је импресивно, да се и даље држимо и упорно радимо нове ствари. Немамо намјеру посустајати, ја сигурно не.

Планови

ГЛАС: Какви су планови “Александрије” за наредни период?

ТИШМА: С обзиром на то да смо имали дужи период никаквог рада, план нам је да послије промоције пјесме “Sugar Baby” до априла, маја имамо и сљедећи спот, тако да дочекамо љето и отворене концерте и фестивале са два сингла са новог материјала. То је фокус и до сада се држимо плана добро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана