Тексашки брадати рокери у Београду

Дејан Вујанић
Тексашки брадати рокери у Београду

Популарне тексашке брадоње "ZZ Top" одржаће у недјељу у Београдској арени концерт у оквиру јесење турнеје "ZZ Top Double Down Live".

Ово је прво гостовање чувеног америчког бенда у Србији и организатори очекују пуну Aрену, с обзиром на то да се улазнице продају веома добро.

О величини концерта брадатих рокера довољно говори и податак да они у Београд, као и на читавој европској турнеји, доносе свој звук, свјетло и видео опрему. Концерт ће бити не само музички, већ и визуелни спектакл.

Опрема бенда "ZZ Top" превози се са пет камиона, а људство са четири аутобуса.  

Тексашки трио наступио је 25. септембра на тродневном концерту у Сингапуру, поводом одржавања "формуле 1".  
Прије Београда наступили су у Есену, Мајнхајму, Бечу, Братислави, Будимпешти и Љубљани, а послије београдског концерта представиће се публици у Букурешту, Софији, Скопљу, Aтини и Лондону.

Од 18. новембра почињу турнеју у Канади, са већ заказана четири концерта. Све концерте на балканској турнеји букирала је "Aвалон" продукција, а београдски концерт биће одржан у копродукцији "Aвалон" продукције и Београдске арене.

Бенд "ZZ Top" настао је крајем шездесетих година у Хјустону. Чине га гитариста Били Гибонс, басиста Дасти Хил и бубњар Френк Бирд. Прије тога, сви чланови су "набили солидну километражу" у локалним блуз-рок бендовима. Године 1971.  снимили су свој првенац, "ZZ Top’s First Album". На њему се већ уочавају ствари карактеристичне за "ZZ Top" – чврста, прљава и сирова блуз рок свирка, као и текстови пуни сексуалних алузија - све у свему добро зезање. Издвајају се пјесме "Bedroom Thang" и "Brown Sugar".
Други албум, "Rio Grande Mud" излази 1972. године. На њему се осјећа напредак, има и много више чврстог звука. Најјачи утисак оставља пјесма "Just Got Paid".

Средином седамдесетих година прославили су се албумима "Tres Hombres" и "Fandaigo", као и хитовима ":a Grange" (1973) и "Tush" (1975).
У сљедећој деценији свом музичком стваралаштву додали су синтисајзере и снимили бестселер албуме "Eliminator" (1983) и "Afterburner" (1985), као и серијал видео спотова са стилизованим аутомобилима и женским хероинама. Ти спотови постали су један од симбола музичке телевизије MTV, а и учврстили су иконографски изглед чланова групе - двојица са брадама,  Гибонс и Хил, и трећи без браде који се презива "Брада", то јест бубњар Френк Бирд.
Током деведесетих и касније, концертна популарност групе је остала на завидном нивоу. То је једна од малобројних свјетских група која више од 35 година свира у истом саставу, а марта 2004. године постала је и члан "Рокенрол хола славних". Највећи хитови групе "ZZ Top", између осталих, су "Gimme All Your Lovin'", "Give it Up", "Sgarp Dresses man", "Legs", "Velcro Fly", "My Head'ş Mississippi", "Viva Las Vegas ".

Розе "стратокастер"

Били Гибонс, гитара, вокал и једна од двије браде бенда, често је ословљаван и као "пречасни" (Reverend). Познат је по специфичном стилу свирања, који се ослања на стари блуз и буги. За разлику од многих гитариста, никад није јурио брзину већ је свирао одмјерено, импровизаторски, са пуно осјећаја (мајстор је да стави праву ноту на право место). Џими Хендрикс је својевремено издвојио Билија Гибонса као свог омиљеног младог гитаристу, а легенда каже да му је поклонио и један од својих "фендер стратокастера"... и то розе.

 ZZ Top - La Grange (From "Double Down Live - 1980") /video/  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана