Тамо гдје љубав почиње

Вања Штрбац
Тамо гдје љубав почиње

Једна од најпопуларнијих група са простора бивше Југославије "Црвена јабука" ове године обиљежава 25 година свога рада. Тим поводом, овај бенд ће вечерас (субота) одржати концерт у сарајевској дворани "Зетра".

Према најавама, "Црвена јабука" ће, осим новијих пјесама, публици поклонити и старе, и данас актуелне хитове који су обиљежили крај осамдесетих година.

Концерт у Сарајеву најавиће почетак турнеје "Црвене јабуке" широм бивше Југославије. Концерт у Београду планиран је за сљедећу годину. У оквиру јубилеја, четврт вијека постојања, биће објављен и компакт диск са највећим хитовима овог бенда, али и неколико нових пјесама.

"Црвена јабука" основана је 1985. у Сарајеву, када је овим просторима жарио и палио "нењ примитивес" покрет, чији су представници биле групе попут "Забрањеног пушења", "Плавог оркестра", "Бомбај штампе" и других.

Оригинални састав групе чинили су вокални солиста Дражен Рицл који је свирао гитару, басиста Aљоша Буха, бубњар Дарко Јелчић, клавијатуриста Дражен Жерић и гитариста Златко Aрсланагић.

Први албум овог бенда, "Црвена јабука" објављен је 1986. године. На њему су се издвојила три велика хита, "Дирлија", "Бјежи кишо с прозора" и "Са твојих усана".

Веома успјешан почетак рада био је заустављен великом трагедијом. У септембру 1986. године требало је да почне велика турнеја концертом у Мостару. Међутим, на путу за Мостар, у аутомобилској несрећи код Јабланице погинули су Дражен Рицл и Aљоша Буха.

Ово је био велики шок за остале чланове "Црвене јабуке", који су били у недоумици да ли да наставе са даљим радом или не.

Ипак, крајем те године у Сплиту Дарко Јелчић, Дражен Жерић и Златко Aрсланагић снимили су албум "За све ове године", посвећен страдалим пријатељима. Aлбум је објављен 1987. године, али њихова жеља је била да не буде рекламиран. Без обзира на то, албум је постао веома слушан, а пјесме "Туго, несрећо", "Узми ме (кад хоћеш ти)" и "Aко, ако" тада су се издвојиле и остале популарне и до данас.

Групи су се придружили и Никша Братош из групе "Валентино" и басиста Бранко Саука. Нови члан је постао и клавијатуриста Златко Воларевић из "Дилајле".

Њихов трећи албум "Сањати", објављен 1988, постигао је још већи успјех и сматра се једним од најбољих поп албума икад објављених на простору бивше Југославије. Послије објављивања албума група је одржала велику турнеју од 180 концерата широм Југославије.

Почетком 1989. године поново су снимили студијски албум, свој четврти по реду, "Тамо гдје љубав почиње". Овај албум је са собом донио неколико прелијепих балада попут "Волио бих да си ту", "Туга, ти и ја" и "Остани".

У парку Ташмајдан 23. јуна 1989. године група је одржала незаборавни концерт праћен љетним пљуском који није растјерао публику. У наставку турнеје, у Бањој Луци, Сарајеву, Подгорици и Загребу, снимили су концертни албум "Узми ме кад хоћеш ти".

Почетком 1991. године снимили су свој нови албум "Некако с прољећа", а гост на овом албуму био је Кемал Монтено.

Нови албум "У твојим очима" појавио се у продаји 1996. године. Група је организовала концерте у Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини и Данској, гдје им се придружио и нови гитариста Саша Залепугин.

"Црвена јабука" је до данас објавила још неколико албума, попут "Свијет је лопта шарена", "Опрости што је љубавна", "Душа Сарајева" и ове године "Волим те".

Међутим, према мишљењу многих критичара и обожавалаца овог бенда, "права" "Црвена јабука" престала је да постоји крајем осамдесетих.

Пауза

Због веома лошег политичког стања у тадашњој Југославији група није могла да уради промоцију албума на концертима широм земље. Чланови групе су један по један напуштали Сарајево, тако да је и "Црвена јабука" престала са радом. Пауза је трајала све до краја рата, до 1995. године, када је Дражен Жерић поново окупио групу у новом саставу. Клавијатуре је свирао Данијел Ластрић, бас Крешимир Каштелан Крешо, а остатак екипе је остао исти, Дарко Јелчић за бубњевима и гитаристи Никша Братош и Марио Вукчевић Џими.

 Црвена јабука - Дирлија /video/

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана