System of а Down - Немамо генијални план, само желимо да свирамо заједно

Никола Лугић
System of а Down - Немамо генијални план, само желимо да свирамо заједно

Бенд "System of а Down" овог прољећа креће на повратничку турнеју. На званичном сајту објављени су датуми концерата у Европи, а чланови бенда потврдили су да ће се поново окупити.

- Узбуђени смо због заједничких наступа и желимо да вам захвалимо на подршци свих ових година. Немамо никакав генијални план, само желимо поново да свирамо заједно - написали су чланови бенда.

За сада су потврђени концерти на европским фестивалима у Нирнбергу, Паризу, Донингтону, Берлину, Гетеборгу и другим европским градовима.

Послије пет албума и хитова као што су "Chop Suey", "Toxicity" и "Aerials", бенд је 2006. године расформиран. Пјевач Серж Танкијан започео је соло каријеру, а басиста Шаво Одађија, гитариста Дарон Малакијан и бубњар Џон Долмајан недавно су почели да свирају заједно мање свирке.

Гласине о поновном окупљању "подгријала" је и чињеница да су њих тројица на наступима свирали и пјесме које фанови до тада нису чули, а не налазе се на соло албумима чланова бенда. Група је четири пута номинована за "Греми", а освојила га је 2006. године за песму "B.Y.О.B".

"System of а Down" је калифорнијски музички бенд, основан 1994. године, у чијем саставу свирају четворица музичара јерменског поријекла. Њихов музички израз обухвата хеви метал, рок, те јерменску народну музику.

Састав је познат по изражавању својих политичких ставова, критици америчке империјалне политике, те утицаја медија на модерно друштво. Један од мотива у њиховим пјесмама је и јерменски геноцид.

Од 2006. до 2010. године састав је био на привременој паузи, како би чланови могли да се посвете сопственим пројектима. Танкијан је објавио два соло албума, Малакијан и Долмајан су основали бенд "Scars on Droadway", а Одађијан групу "Achozen".

Група је основана након што су се Серж и Малакијан случајно срели у музичком студију док су снимали са својим тадашњим бендовима. Пошто су обојица поријеклом из Јерменије одлучили су да оснују нови бенд, а назвали су га "Soil".

Послије три године, те само једног наступа уживо, група се распада, те Танкијан и Малакијан оснивају нови бенд под именом "System of а Down", према Малакијановој пјесми "Victims of а Down".

Дебитантски албум назван једноставно "System of а Down" предвођен сингловима "Sugar" и "Spiders", 1998. године продат је у платинастом тиражу. Кључни мотиви попут јерменског геноцида, социјалне неправде и бесмислености рата остали су до данас темељи музичког и креативног израза главних текстописаца састава, Дарона Малакијана и Сержа Танкијана. Такође, стил сачињен од елемената метала, панк рока, џеза и јерменског фолклора нешто је по чему се група издваја од осталих.

Година 2005. остаће уписана у многим рок енциклопедијама, наиме "System of а Down" је издао два албума, "Mezmerize" и "Hypnotize", те са оба освојио сам врх најпрестижније, "Билбордове" топ-листе.

Послије завршетка "Ozzfesta" 2006. године, бенд је најавио вишегодишњу паузу.

- Вечерас је наш посљедњи наступ пошто дуго нећемо свирати заједно. Вратићемо се. Само не знамо када - најавио је Малакијан током наступа.

Иако су се обожаваоци послије Одађијанове поруке у јануару 2010. године на "Твитеру": Јесте ли спремни за Систем???, понадали да ће се група поново окупити, Танкијан је то демантовао, те изјавио да су још увијек на "неодређеном прекиду". Aли, убрзо након што су се крајем новембра појавиле информације о њиховим наступима на европским фестивалима, чланови групе су и службено потврдили да су се поново окупили, те да ће на прољеће 2011. године кренути на повратничку турнеју.

Утицаји

При свирању, уз стандардне инструменте користе и електричне мандолине, баритонске гитаре, акустичне гитаре, ситаре, те гитаре са 12 жица. Као највеће утицаје истичу блискоисточну музику, Озија Озборна, Френка Запу, Слејер и Ван Хелена. Њихову музику можда је најбоље описао Долмајан који је истакао да "не звуче попут никог другог". Филозофију бенда можда ће најбоље објаснити сам Танкијан који мисли да је судбина изабрала музику за њих четворицу, те да, ако прате свој пут и своје срце, сигурно неће погријешити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана