Свјетски дан музике обиљежен широм Републике Српске: Уз звуке умјетности дочекан први дан љета

Илијана Божић
Свјетски дан музике обиљежен широм Републике Српске: Уз звуке умјетности дочекан први дан љета

БАЊАЛУКА - Музика покреће сва наша чула, уз њу волимо, али и тугујемо, просто она је наш пратилац кроз живот. У част музике, краљице умјетности, најљепше мелодије преплавиле су градове Српске уз које је дочекан и први дан љета.

Обиљежавање Свјетског дана музике у Бањалуци почело је у сриједу ујутру концертом за најмлађу публику у вртићима "Наташа", "Плави чуперак", "Лептирић", "Пинокио", "Јежева кућица", "Јежурко јежић", "Анђелак",  те "Бамби", "Тијана" и "Лана".

Ни високе температуре нису спријечиле студенте и професоре да музиком увесељавају грађане и запослене у атријуму зграде Градске управе. Бањалучани су имали прилику да уживају у богатом музичком програму у Господској улици, у "паркићу" код споменика бану Тиси Милосављевићу, те у парку "Петар Кочић".

Важно је напоменути да су у реализацији Свјетског дана музике у Бањалуци ове године учествовали професори и студенти Академије умјетности, Камерни хор "Керубини" Конфуцијевог института, те вокална група Смјера за етно-музикологију и АНИП "Веселин Маслеша".

Најљепше мелодије испуниле су и позоришну салу Културног центра Требиње гдје је у част музике одржан концерт дјечијег хора "Бубамарац".  Умјетнички руководилац дјечијег хора Неда Танасијевић поводом концерта казала је да је богат репертоар извело око 50 чланова "Бубамарца".

- Поред хорске дјечије музике, припремили смо и класичне композиције почевши од Чајковског, Штрауса, а имали смо и интересантно свирање на новинама уз композицију Кабалевског. Овај пут смо позвали и наш рок бенд "Кругови у житу" са којима смо извели стихове "Yu групе", "Идола",  те Бајаге и "Инструктора". Такође, на сцени нам се придружио и плесни пар Наташа и Ђорђе Трапарић који су плесали уз композицију "Девојко мала"- навела је Танасијевићева.

Братунчани су Свјетски дан музике прославили концертом који је уприличен на Градском тргу, а који су приредили чланови дјечијег хора "Лудмер" који води професорица Жељка Маловић и плесачи из "Мале плесне групе" коју води учитељица Данка Вуксић. Публици су се представили и пијанисти Музичке школе "Војин Комадина" из Зворника, који су извели неколико композиција.

Мјешовити градски хор "Лира" одржао је концерт на Тргу Чубриловића у Градишци, а позитивна енергија и осмијех на лицима публике дочекали су први дан љета.

У Светосавској улици у Прњавору ученици Школе за основно музичко образовање традиционално су одржали концерт за све Прњаворчане. Весело је било и код познатих "Пет лампи" захваљујући малишанима и васпитачима вртића "Пчелица". Обучени у народне ношње, мини дефилеом, а потом игром и пјесмом, представили су шароликост овог града познатог као "Мала Европа", истовремено обиљежавајући и почетак љета и Дан музике.

Историја

Свјетски дан музике слави се 21. јуна сусретима и бесплатним наступима аматерских и професионалних музичара на градским улицама и трговима широм свијета. Идеја о Свјетском дану музике зачета је 1976. године у Француској. У многим афричким државама тај дан је проглашен и националним празником.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана