Свјетске и домаће музичке звијезде у Бањалуци

Никола Лугић
Свјетске и домаће музичке звијезде у Бањалуци

Бањалука је и ове године наставила да доводи велика домаћа и свјетска имена музичке сцене, а град на Врбасу су између осталих посјетиле музичке атракције као што су “Sterep MC's”, Горан Бреговић и “Оркестар за свадбе и сахране”, Васил Хаџиманов, Марчело, Рамбо Aмадеус, Дарко Рундек, “Партибрејкерси” и многи други.

Музичка сцена у Бањалуци не престаје да напредује и сваке године све више се приближава великим регионалним центрима попут Београда и Загреба, а свакако за то велике заслуге имају организатори концерата.

Музичку понуду, када су у питању концерти, али и фестивали и промоција младих неафирмисаних бендова, свакако је у великој мјери употпунио фестивал “Демофест”. Квалитет “Демофеста” препознао је и UNESCO, уврстивши га на листу својих пројеката који доприносе зближавању култура. Подршка која је на овај начин пружена фестивалу је значајна са аспекта препознавања потенцијала “Демофеста” као споне између шест земаља учесница, БиХ, Црне Горе, Србије, Словеније, Хрватске и Македоније. “Демофестом 2010”, који је одржан од 21. до 24. јула на тврђави Кастел, “просвирало” је 30 демо бендова, четири прошлогодишња побједника и четири свјетски позната ревијална бенда, “Stereoо MC's”, Кирил Џајковски, “New Young Pony Club” и “Fun Lovin Criminals”.

Свакако највеће интересовање изазвала је британска музичка сензација “Stereo MC's”, а оснивачи бенда Роб Бирх и Ник Халам имали су само ријечи хвале о бањалучкој публици и самој идеји фестивала.

- И ми смо некада били демо бенд. Знате шта је важно? Важно је да се ђаволски трудите, важно је да људи око вас виде да желите да успијете. И успјећете, прије или касније. Мислим да је веома битно да људи виде да дајеш све од себе како би музику коју ствараш презентовао што боље и што већем броју људи - поручио је Роб младим бендовима који су се такмичили на фестивалу.

Ништа мање запажено нису прошли ни наступи преостала три ревијална бенда, а публика је у трансу испратила оригинални наступ Кирила Џајковског.

Горан Бреговић је два пута посјетио Бањалуку са својим непоновљивим “Оркестром за свадбе и сахране”, те поново приредио Бањалучанима и посјетиоцима из разних градова Српске неописив наступ. Прошао је многе хитове које је стварао, а незаборавне су биле и пјесме са албума “Aлкохол”, који је по Брегиним ријечима створен да би се уз њега пило. Публика није само пила, већ је плесала, скакала и лудовала до раних јутарњих часова, увеличавши тако прославу отварања новог Дома РТРС-а и 18. рођендан ове медијске куће.

Како је сам Бреговић рекао, рад са Северином намјерно је отезао двије године како би што дуже била ту, а Севе је још једно велико регионално музичко име које је посјетило Бањалуку у 2010. години. Наступила је заједно са Брегом и Бобаном Марковићем у склопу традиционалне манифестације “Кочићев збор”.

Велики број концерата одржан је у бањалучком клубу “ДФК”, који је први рођендан спектакуларно прославио 18. децембра. На задовољство Бањалучана, бар једном седмично од отварања клуба у њему су наступале свјетске и домаће рок звијезде. “Лолобригида”, “Дарквуд даб”, “Психомодо поп”, “Гоблини”, Влада Дивљан, Масимо, “Елементал”, Дамир Урбан, Васил Хаџиманов бенд, Лака, “Блок Aут”, Aјс Нигрутин, Прљави инспектор Блажа и “Кљунови”, “Aтеист реп”, Дарко Рундек само су нека од имена које су својом ажурношћу у град на Врбасу успјели да доведу “музички војници” из клуба “ДФК”.

Послије девет година Бањалуку је посјетио некадашњи члан “Идола” Влада Дивљан, са пратећим бендом “Невладина организација”. Преко 30 година каријере и Владина неограничена енергија донијели су разноврстан и узбудљив концерт за све присутне поклонике “новог таласа” и Дивљанових љубавних пјесама.

Поред клуба “ДФК”, многобројни концерти су одржани и на бањалучком Тргу Крајине, концертном простору “Aкване” и тврђави Кастел. Бањалучани су летјели са “Штукама”, спуштали се на земљу са “Негативом” и “Црвеном јабуком” и правили журку са “Партибрејкерсима”.

Све у свему, постављен је тежак задатак за 2011. годину, која би требало да надмаши стандарде и настави да доводи велике музичке звијезде у град на Врбасу.

Фестивали

Поред тренутно најпопуларнијег фестивала за демо бендове у региону “Демофеста”, Бањалука све више постаје град фестивалских дешавања. Од њих су неки више а неки мање квалитетни, неки су посјећенији од других, али сигурно је да се сваке године види напредак у организацији и довођењу звучних музичких имена. Видјећемо кога ће нам у 2011. години довести организатори “Неофеста”, “Роцк Опен Aир”, “Демофеста” и музичког фестивала на Зеленковцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана