Све спремно за трећи “Џез фестивал Требиње”: Његовање веза публике и музичара

Рајко Вуковић
Све спремно за трећи “Џез фестивал Требиње”: Његовање веза публике и музичара

ТРЕБИЊЕ - Културни центар из Требиња организује трећи по реду “Требиње џез фестивал”, који ће трајати од 23. до 27. августа.

За прво вече фестивала на Црквини, а уједно и свечано отварање, задужен је, ни мање ни више, него познати словеначки кантаутор Зоран Предин са концертом “Зоран пјева Арсена”, гдје ће изводити нумере Арсена Дедића у “џипси свинг” маниру, што ће бити права музичка посластица за све љубитеље Арсена Дедића, легенде југословенске шансоне.

На фестивалу ће учествовати пет бендова из пет држава на пет различитих локација у граду, између осталог славни новосадски тромбониста Немања Златарев са својом групом и специјалном гошћом Ксенијом Кончетовом. Ту је мајстор српског џеза пијаниста Душан Петровић са својим октетом, младе снаге БиХ сцене “Сарајево џез герила”, затим култни београдски рок бенд “Канда Коџа и Небојша”, који ће наступити посљедње вече фестивала у нешто другачијем саставу него иначе.

Према ријечима директора КЦ Требиње и директора фестивала Миљана Вуковића циљ је да прелијепе требињске локације учинимо што примамљивијим кроз музичку едукацију и јако богат умјетнички садржај, што је у протекле три године постало заштитни знак “Требиње џез фестивал”.

- Наша иницијална идеја је да донесе неку врсту атмосфере као из Њу Орлеанса, да доведимо пет бендова који ће свирати на пет различитих локација у граду, које су саме по себи атрактивне и представљају знаменитост Требиња. Имамо једноставан циљ да публику повежемо са џез музичарима и тако да проширимо и туристичку и културну понуду града Требиња. Ова формула је својствено Културом центру и на тај начин промовишемо музику која се третира као музичко дјело, а не нужно као комерцијални производ - рекао је Вуковић.

Први човјек фестивала каже да смо посљедњих година довољно преплављени лошом музиком и кичом, док требињски фестивал покушава наћи другу врсту садржаја за све љубитеље музике.

- Посљедњих година преплављени смо, како у региону тако и у РС, тривијалним музичким садржајима на којима може да се добро зарађује, али ми смо давно направили одмак од тога и музику и било коју врсту умјетничког израза третирамо као креативно дјело, поштујући умјетнике и публику - нагласио је Вуковић.

Сви концерти су бесплатни и почињу од 21 час. Покровитељи фестивала су Министарство културе и Кабинет предсједника Републике Српске.

Локације

Посјетиоци ће и ове године имати прилику да познате бендове из региона слушају на пет различитих локација.

У питању су препознатљиве дестинације Требиња као што су:

Амфитеатар на Црквини, Стари град (први стејџ код Сити паба), башта хотела “Платани”, затим Стари град (други стејџ испред љетног кина) и рок-бар “Андерграунд”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана