Све спремно за хорску олимпијаду

Александра Рајковић
Све спремно за хорску олимпијаду

Бањалука - Женски камерни хор “Бањалучанке” у овој години обиљежиће велики јубилеј - 35 година постојања и успјешног рада ансамбла.

Ријеч је о најтрофејнијем женском хору са наших простора, а композитор, диригент и умјетнички руководилац “Бањалучанки” професор Младен Матовић истиче вриједне награде које су добили.

За чланице овог хора 2012. ће бити година великих изазова.

На Свјетској хорској олимпијади у Синсинатију очекује се учешће више од пет стотина хорова из деведесет земаља свијета, због чега Матовић с поносом истиче да су “Бањалучанке” једини ансамбл и представник РС и БиХ који се квалификовао за учешће у највишем рангу олимпијског такмичења.

- Када је ријеч о подршци надлежних институција, морам нагласити да смо на сва досадашња такмичења отишли прије свега захваљујући подршци Владе и Кабинета предсједника Републике Српске, а затим и града Бањалуке, те на основу досадашњег искуства са сигурношћу могу да тврдим да челни људи министарских ресора града и Републике у потпуности разумију значај и снагу представљања културе РС у свијету - каже Матовић.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске и Министарство просвјете и културе РС испунили су своје обећање и благовремено обезбиједили средства за резервацију авионских карата и учешће хора “Бањалучанке” на Олимпијади у Синсинатију.

- Само у 2011. години “Бањалучанке” су постигле историјски резултат, освојивши двије златне медаље на два респектабилна и лиценцирана међународна хорска такмичења у Венецији и на Малти. Захваљујући овим и претходним медаљама хор је остварио право директног учешћа на највећем планетарном хорском такмичењу - Свјетској хорској олимпијади, која ће половином 2012. бити одржана у Синсинатију (САД) - рекао је Матовић.

Додао је да се нада да ће и град Бањалука сљедећих дана у пуном капацитету стати иза хора који носи име свога града и подржати његово учешће на Олимпијади - рекао је Матовић.

Међу најбољима

Од половине 2009. “Бањалучанке” су увршћене на званичну ранг-листу 50 најбољих хорова Свјетске хорске асоцијације “Интеркултур”, гдје је већ трећу годину заредом најбоље рангиран женски хор из југоисточне Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана