Све спремно за 12. “Демофест”, у жирију и "Гласов" новинар

Миланка Митрић
Све спремно за 12. “Демофест”, у жирију и "Гласов" новинар

БАЊАЛУКА - Након пет година паузе највећи регионални фестивал демо-бендова и најдостојнији насљедник пламена, који је некад давно запалио, од вечерас до суботе навече зидове тврђаве Кастел запалиће 12. музичком експлозијом у својој режији.

Организатори најављују да је све спремно за прави повратак фестивала који је Бањалуку одвео у свијет, а поново ће свијет довести Бањалуци.

- Сјајни нови бендови од Вардара до Триглава, врхунска бина, савршен звук и фантастични ревијални гости враћају се и ове године доносећи са собом позитивне вибрације. Зато, спремите се за добру атмосферу и одличне наступе највећих регионалних и свјетских извођача - најављују организатори и подсјећају да ће публика имати прилику да ужива у наступима на три бине.

Спремите се за добру атмосферу, одличну журку, талентоване демо-саставе и сјајне наступе 22 регионална и свјетска извођача, који ће на три бине забављати публику на свим странама Кастела.

Тврђава Кастел своје капије отвара вечерас од 20 часова, а наступи почињу у 21 час. Шоу прве вечери почиње наступима демо-бендова (којих је ове године 19), да би публика потом испред главне бине добила прилику да заплеше уз састав “Морчиба” и улично електро-даб “Dub FX” или да скаче уз жестоки гаражни панк блуз добро познатог бенда “М.О.Р.Т.”. С друге стране, на љетном стејџу стиже бањалучки треп хип хоп феномен Ђорђе и остале нове звијезде регионалне треп, реп и поп сцене Хиљсон Мандела, 3озона, Сајси МЦ, Там, Спејс Нокси X,  Кене Бери и Нихил, да нас провезу кроз пакао оштрих матрица и бијесних рима.

Ништа мање неће бити узбудљиво ни сљедеће вечери, сутра, када се након друге пробране селекције демо-бендова на главној позорници пењу легендарни мајстор ишчашених ритмова Рони Сајз, краљ афро-звука Феми Кути и ветерани милитаристичке рок авангарде “Лајбах”, док је љетња сцена препуштена херојима “Хали Гали” звука - бендовима “Визељ” и “Кои Кои”, те фанки поп саставу “Стерео Банана” и реп легендама домаће сцене - “Саншајну”.

Треће вече, у суботу је и финално вече, када ће публика уживати у наступима финалиста и чути ко је то побједник ове године и препустити се још једној вечери врхунске музике са различитих бина. На главној бини почиње урнебесно лудило електронских чаробњака Марка Милошевића Мкдсла, Парова Стелара и Кирила Џајковског, који ће својим јединственим жанровским фузијама повести публику на ултимативно плесно лудило дубоко у ноћ, док ће на “Самер стејџу” бендови  “Ниплпипл, “Покет палма” и двије умјетнице Бојана Вунтурешевић и Маша Равел представити посјетиоцима сва лица модерног поп звука у региону.

Директорица “Демофеста” Бранкица Јанковић каже да је сваки “Демофест” на одређени начин за њу био јединствен, али да је ову врсту позитивног узбуђења, какву осјећа сада, пред ово издање осјећала само давне 2008. године током припрема за први фестивал.

- Након дуге и тешке паузе, уз огроман труд и залагање цијеле екипе и свих пријатеља фестивала, “Демофест” се вратио тамо гдје треба и мора да буде, пред публиком. Сваки фестивал је био на одређени начин јединствен за мене, али ову врсту позитивне треме, какву осјећам ових дана, имала сам само давне 2008. године када смо спремали први “Демофест”. Одрађен је огроман посао, у врло кратким роковима, уз тешке услове рада како би поново надмашили себе. Изузетно сам захвална нашој публици, која је била уз нас све ове године и дали смо све од себе да оправдамо њихова очекивања, како би нас све заједно “Демофест” поново ставио на музичку мапу свијета - рекла је Јанковићева.

Побједника фестивала очекује продукција албума у вриједности од 5.000 евра, док су као друга и трећа награда предвиђене бинске опреме вриједне двије хиљаде, односно хиљаду евра. Најбољем басисти биће додијељена награда “Плави бас”.

Музички програм сваке године биће настављен афтерпартијима, на којима ће наступати неколико ди-џејева. Прве вечери за микс је задужен ди-џеј Тибор, друге вечери ди-џеј Косник, а за финале стиже симбол добре плесне забаве легендарни ди-џеј Мачадо.

Контакт

У оквиру пратећих програма “Демофеста” биће одржана тродневна конференцију “Контакт на Демофесту”, која ће бити одржана у амфитеатру Дома омладине.

Овај догађај обиљежиће панели и јавне дискусије које имају циљ да унаприједе све секторе креативне индустрије и индустрије забаве, као и да се отворе питања која би могла помоћи јачању културне инфраструктуре у Бањалуци, БиХ и цијелој регији. Панел “Да ли су мали велики?” бави се величином фестивала и колико он диктира квалитету и опстанку. Сљедећег дана кроз панел се поставља питање: “Шта свира регион: 'Оду радости' или 'Посмртни марш'?”, на којем ће се говорити о правима музичара и како се она остварују. Посљедњи дан конференције резервисан је за панел “Судар са невидљивим границама”, који ће бити посвећен музичком извозном потенцијалу с једне стране и реалним могућностима с друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана