Све било је рокенрол

Дејан Вујанић
Све било је рокенрол

Лени Кравиц, "Simple Minds", Кустурица и "No Smoking Orchestra", Горан Бреговић и "Оркестар за свадбе и сахране", само су нека од свјетских музичких имена која су током 2009. године одржали концерте у Бањој Луци.

На овај начин Бања Лука је стала раме уз раме са традиционалним регионалним концертним "дестинацијама" попут Загреба и Београда и захваљујући агилним организаторима уцртана на мапу свјетских музичких агенција и концертних промотора.

Било је прилично нестварно гледати Ленија Кравица на Градском стадиону, 23. јула. Иако је наступао пред једва четири хиљаде људи, амерички музичар и његов бенд дали су све од себе током двочасовне свирке (укључујући и два биса). Лени је извео своје највеће хитове попут "American Woman", "Belive", "Where Are We Runnin'?" и "I'll Be Waiting".

Истог дана када је свирао Лени Кравиц, на Кастелу, у оквиру "Демофеста" наступао је бристолски бенд "Kosheen". Идућих дана на љетној позорници на Кастелу смјењивали су се "Therapy?", "Nouvelle Vague" и "Asian Dun Foundation".

"Шљивовица" и "Шампањац" Горана Бреговића "запалили" су 30. августа Градски стадион, гдје је око 15 хиљада људи плесало уз звуке трубе.

Од композиција са албума "Aлкохол", који је, према Бреговићевим ријечима, створен да би се уз њега пило, па до старих хитова "Бијелог дугмета", концерт је био спектакуларан.

У бијелом одијелу и са чашом у руци, Брега је наздрављао Бањој Луци, а она снажно реаговала на позив за "Јуриш", који се проломио градом. И као увијек на крају, шлаг на торти био је "Калашњиков".

Играло се коло, рокенрол, посипало пивом, носили реквизити, трубе и даире.

Увертира Бреги и "Оркестру за свадбе и сахране" били су наступи три побједничка трубачка оркестра из Гуче, Дејана Младеновића, Елвиса Aјдиновића и Гвоздена Росића.

Шкотски поп-рок састав "Simple Minds" наступио је 12. новембра у дворани "Борик" пред око 3.500 посјетилаца, у оквиру свјетске турнеје "Graffiti Soul". Као предгрупа свирао је "Влатко Стефановски трио".
Шкоти су бањолучку публику провели кроз све фазе каријере, од стадионских рок химни до експерименталних електроствари, а одзив публике је посебно био одличан за пјесме "See The Light", "Street Fighting Years", "Somewhwrw Sometime" и "One Step". Разнобојни лајт-шоу подсјећао је на осамдесете године, а стари хитови бенда и послије пуних 30 година звучали су фантастично.

Круна ове године и вјероватно најбољи овогодишњи концерт био је наступ Емира Кустурице и "No Smoking Orchestra", који су први пут у оваквом саставу дошли у Републику Српску и то на изричиту Кустуричину и Нелетову жељу.
Више од четири хиљаде људи у дворани "Борик", 29. новембра било је привилеговано да види и чује групу која је у протеклих неколико година стекла култни статус у свијету. Енергичном и "дивљом" свирком, смјеном брзих ритмова и балада, музиком из Кустуричиних филмова и старих пјесама "Забрањеног пушења", бенд је, предвођен неуморним Др Нелетом Карајлићем атмосферу у дворани доводио до усијања.

Посјетиоци различитих генерација хорски су пјевали и скакали уз "Unza Unza Time", "Fuck You MTV ", музику из Кустуричиних филмова од "Сјећаш ли се Доли Бел", преко "Дома за вешање", "Aндерграунда" и "Црне мачке, белог мачора" до "Завета". Посебно су реаговали на старе пјесме "Забрањеног пушења", попут "Дјевојчице којима мирише кожа", "Зеница блуз", "Гузоњин син" и наравно "Дан Републике".

Ова година је прошла и на концертним промоторима је тежак задатак да у новој надмаше стандарде које су сами себи задали организацијом врхунских спектакла и довођењем великих свјетских звијезда у Бању Луку.

Фестивали

Бања Лука све више постаје град фестивала, неких мање, а неких више квалитетних. Ове године бањолучка публика је могла да посјети "Неофест", "Rock Open Air", "Демофест", "Ex You Rocks ", "Zelenkovac Music Fest"... 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана