Свака наша пјесма има политичку оријентацију

Никола Лугић
Свака наша пјесма има политичку оријентацију

Дигитална хард коре група из Њемачке "Atari teenage riot" оставила је сјајан утисак на многе посјетиоце овогодишњег Егзит фестивала у Новом Саду. Овај енергични бенд својим пјесмама бори се против трулежа данашњег друштва, истовремено тјерајући на побуну и размишљање, а све то уз помоћ компјутера "атари" из осамдесетих година прошлог вијека.

Главни вокал бенда Aлек Емпајр испричао је за "Глас Српске" како и када је настао "ATR".

- "ATR" је основан 1992. године у Берлину и идеја бенда је била борба против фашизма и нацизма уз звук који ће протрести људе и узнемирити лажне "воде" капитализма. Има ли то уопште смисла? Наравно да има! - енергично је рекао Aлек.

Он је истакао да су многе пјесме политички базиране и веома демонстративне, као и да имају веома јако значење.

- Код нас свака пјесма мора да има политичку оријентацију. Ми смо скоро као политичка партија. У текстовима наших пјесама веома често користимо демонстративне изразе, уз које публика може заједно са нама да скандира. Поред тога, увијек се ради о таквим стварима гдје људи могу да се преиспитају, размисле о свему што смо рекли и на крају да одлуче јесмо ли у праву или нисмо. На музичком плану радимо сличну ствар, разваљујемо буком и користимо различите структуре, али сваки пут се морате унијети у то и помислити шта се то догађа, стално морате обраћати пажњу - објаснио је Aлек Емпајр суштину музичког стваралаштва ове групе.

"ATR" имају поруку у свакој пјесми и увијек нешто поручују људима који их слушају.

- Желимо да поручимо да људи сами могу управљати својим животима. Контролишите свој живот, правите властите одлуке, не дозволите да други то раде умјесто вас, мислите, будите увијек на опрезу и пратите помно шта се дешава. Многи људи не знају да имају већу моћ него што мисле - нагласио је Aлек.

Према његовим ријечима, највише им смета корупција, од које се састоји друштво у глобалу, па и у Њемачкој одакле долазе.

- У Њемачкој нам највише смета што је земља веома конзервативна. Постоји превише употребе моћи и контроле разних ствари. Такође постоји и много корупције на највишим нивоима, корпорације плаћају политичаре и то је права пријетња демократији. Мислим да је управо корупција највећа пријетња у овом моменту, зато што је корумпирано друштво кад тад осуђено на тотални колапс. Многи не схватају да ће ако се то деси бити крај њиховим малим играма, све ће стати, а нестаће и њихове лажи - нагласио је главни вокал бенда.

Још је објаснио како је настало необично име бенда и шта значи "Atari teenage riot".

- "Atari" је стари компјутер из осамдесетих година прошлог вијека, за који су вјероватно сви чули. Ми га још увијек користимо да правимо нашу музику на њему. За назив "Teenage" сви мисле да је изабран, јер смо били тинејџери када смо основали бенд, имали смо по 19 година. Међутим, већ када смо издали први албум нисмо више били тинејџери. A тај назив и није дошао због наших година. То је за нас више био један вид рокенрол израза који је настао још педесетих година у рок култури. Ми смо га искористили да кажемо како млади људи не би требало да се заглупљују, већ треба да се образују и преузму ствари у своје руке у будућности, како би нашли рјешења за проблеме који нас окружују. "Riot" је из два разлога. Први је право значење те ријечи, побуна, вид отпора против контроле. Са друге стране, требало би да то буде један процес у глави који каже: "Не! Овако више не иде. Морам пронаћи радикалан начин да то промијеним." Нешто као друга метафора за исти процес - рекао је Aлек.

Иако за стварање музике не користе само "атари", Aлек тврди да је тај компјутер мозак свих операција.

-  "Atari" је мозак операције прављења наше музике. Не радимо само на "атарију" али сви битови и ритмови су програмирани на њему - истакао је Aлек Емпајр.

Егзит

Послије више него доброг наступа на овогодишњем Егзиту чланови бенда написали су на свом "Твитер" профилу колико им је значило учешће на овом познатом фестивалу.

- Свирати на Егзит фестивалу вечерас било је моћно и нестварно... човјече! Хвала, Нови Сад, ово је заиста било велико! - писало је на официјелном "Твитер" профилу овог познатог берлинског бенда.

Историја

Бенд је настао као напад на растући утицај неонацистичке техно сцене у Њемачкој, а чине га три члана из Берлина: Aлек Емпајр, Ник Ендо и MC CX KiDTRONiK. Њихова прва издања била су у Њемачкој прокоментарисана као контроверзна. Издали су три албума и више синглова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана