Свадба Ане Соколовић на Бемусу

Танјуг
Свадба Ане Соколовић на Бемусу

Опера "Свадба" српске композиторке из Канаде Ане Соколовић, за коју је ауторка добила престижно признање "Национално благо Квебека", имаће српску премијеру 17. октобра у оквиру 44. Бемуса, на сцени Атељеа 212.

Публика у родном граду композиторке лако ће разумијети оперу за шест женских гласова, за коју су узети текстови из народних пјесама који се пјевају у току дјевојачке вечери, које су канадске оперске пјевачице на премијери у Канади певале на српском.

У интервјуу композиторка значајног опуса, за који је у Канади добила бројне награде, казала је да ће опера "Свадба" доћи на Бемус са оперском групом која је наручила и премијерно извела ту оперу у Канади "Queen of Puddings Music Theatre".

Мало позната ауторка у Србији, на питање каквом се пријему своје опере нада на 44.Бемусу, рекла је да контекст представљања опере није исти у Канади или другде у свијету, и у Србији.

"Опера је пјевана на српском и самим тим што ће београдска публика разумјети сваку ријеч, прави разлику, али само на први поглед јер је моја идеја била да се инспиришем српским језиком, обичајима и да их уздигнем да универзални ниво, а не да правим разлику", рекла је Соколовић.

Она је истакла да су пјевачи навикли да пјевају на различитим језицима, да у оперском свијету и пјевачи и публика не разумију увијек текст опере.

"Опере се пјевају на италијанском, еемачком, енглеском, француском, руском, шпанском, па зашто не и на српском", сматра композиторка која је, како је објаснила, жељела да се инспирише српским језиком на музички начин, али да прица која ја испричана, а ради се о дјевојачкој вечери, буде потпуно универзална.

"Дјевојачке вечери постоје у свим културама, у свим епохама. Другарице будуће младе и сама млада су срећне, спремају младу, али и евоцирају младост, због нервозе долази и до конфиктних ситуација. А све то је универзално. Дакле, препознатљива тема са новом балканском бојом", испричала је Соколовић.

Соколовић (44) је дипломирала композицију у Новом Саду у класи Душана Радића, постдипломске студије похађала је на Факултету музичке умјетности у Београду код Зорана Ерића, а докторске студије завршила је у Канади гдје живи од 1992.године.

Ауторка 40 композиција за разне саставе, од солиста до оркестра, укључујући и музику за сцену, оперу и модеран балет и филмску музику, награђивана од стране стручне критике, колега музичара, а веома добро примљена код публике, рекла је да не зна шта њена дјела чини тако комуникативним са публиком и критиком у Канади.

"Прве награде су стигле за студентске радове, за ''Geometrie sentimentale'' сам добила награду CBC/Радио-Канаде за младе композиторе као и Гранд При свих категорија, стизале су награде за композитора године, за највећи број изведених дијела те године у Квебеку, за изузетну каријеру", испричала је ауторка опере "Свадба" за коју је добила награду Националног Арт Центра у Отави, награду Дора.

"Круна свега је прошла година, година омажа, гдје ми је, на позив друштва за савремену музику Квебека, одржано више од двјеста концерата широм Канаде, у оквиру тога сам у квабешком парламенту била проглашена за ''Национално благо Квебека''", испричала је композиторка.

Награде композиторку обимног и значајног опуса нису "успавале", по природи је, како каже, врло знатижељна и жели да у свакој новој композицији истражује путеве које не познаје потпуно, признања стимулишу да настави ту истрагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана