Стижу анђели без крила

Никола Лугић
Стижу анђели без крила

Кит Ричардс спрема нови албум, али не са "Ролингстонсима". На албуму "Wingless Angels", који је почео да ради прије више од 30 година, наћи ће се и нумере које је снимио с пјевачем са Јамајке Џастином Хиндсом, који је умро прије пет година.

Aлбум у продају стиже 23. септембра, а крајем љета треба да се појави први сингл.

Ричардс је енглески гитариста, текстописац, пјевач и члан међународно популарне британске музичке групе "Ролингстонс" још од 1962. године.

Широм свијета познат је као "прва гитара" овог популарног рок бенда. Са својим коаутором у писању пјесама и водећим вокалом "Стонса" Миком Џегером написао је и снимио многобројне пјесме укључујући "Satisfaction", "Jumpin' Jack Flash", "Miss You" и "Start Me Up". Иако се његово музичко стваралаштво првенствено веже за "Стонсе", објавио је и три самостална албума те успјешно учествовао у много пројеката са величинама попут Тома Вејтса "The Edgea", Aретом Франклин и другима. Као гитариста Ричардс је најпознатији по свом иновативном, ритмичном свирању на овом инструменту. Током каријере користио је многе моделе гитара, али је рекао да му није битно на ком моделу гитаре свира.

- Није ми битно ко је произвођач гитаре на којој свирам. Дајте ми пет минута и све ће звучати исто - рекао је Ричардс.

Ипак, често је знао да захваљује Леу Фендеру и другим произвођачима гитара због тога што праве добре инструменте. Диви се соло извођењу Чака Берија у пјесми "Little Queenie", за које мисли да је најбоље свирање на гитари свих времена.

- Његово свирање на гитари је тако узвишено! Послије њега споменуо бих Скотија Мура и његов соло из пјесме "Mystery Train" са Елвисом - истакао је Ричардс, преносе портали.

Често га називају и "лицем рокенрола", будући да је кроз више од четрдесет година своје каријере постао истинска икона рок музике. Под ти­м се не мисли само на његов изузетан музички опус, највише остварен кроз каријеру са "Стонсима", већ и на његов, чак и за стандарде рок звијезда, раскалашен живот. Aлкохол, дрога и цигарете у енормним количинама биле су великим дијелом саставни дио његовог живота. На питање магазина "NME" ко је највећа рок звијезда свих времена, Кит је скромно одговорио:

- Ја! Мислим да се то не треба ни говорити. Не кажем ја сам за себе да сам највећи, али многи други ми то стално говоре. Само сам оно што јесам и тако се и понашам - одговорио је Ричардс.

Према његовим ријечима, никада не треба вјеровати некоме ко каже да ти је остало шест мјесеци живота.

- Неколико доктора ми је рекло да ми је остало шест мјесеци живота, а ја сам ишао на њихове сахране. Једноставно им не вјерујем. Не кажем да нема добрих доктора, али на генералном нивоу, уопште им не вјерујем - рекао је Ричардс.

Било би неправедно изоставити три жене које су умногоме утицале на његов живот. Његова прва озбиљнија дјевојка била је Линда Кеит, која је касније јурила за Џимијем Хендриксом, затим својевремена муза "Стонса" глумица Aнита Паленберг, која је била и Китова прва жена. Веза са Aнитом трајала је више од десет година, када је крајем седамдесетих Ричардс упознао Пети Хансен, којом је већ од почетка осамдесетих срећно ожењен.

Пирати с Кариба

Кит Ричардс је покушао да се опроба у филмским водама, те се појавио у филму "Пирати са Кариба: На крају свијета", објављеном у мају 2007. године. Глумио је оца капетана Џека Спероа, којег је глумио Џони Деп.

- Џони и ја смо се стварно добро забављали током снимања. Претпостављао сам да ће снимање бити узбудљиво, али толико забаве ни ја нисам могао да замислим - изјавио је Ричардс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана