Стиже Вестова уврнута фантазија

Никола Лугић
Стиже Вестова уврнута фантазија

Каније Вест написао је на свом "Твитер" налогу да ће његов пети албум стићи у продавнице за мало више од мјесец. "Моја прелијепа, мрачна, уврнута фантазија стиже", написао је он и тиме ријешио дилему око имена албума, пошто је раније наговјештавао да ће се звати "Good ass job ".

-          Нови албум "My beautiful dark twisted fantasy" стиже 22. новембра - саопштио је репер.

Вест је публику протеклих седмица сваког петка частио по једном новом пјесмом на интернету, али је ту праксу прекинуо пошто су пјесме које нису биле предвиђене за објављивање ипак "процуриле" на свјетску мрежу.

Продукцију албума потписују Ди Џеј Премијер, РЗA, Ку Тип и многи други, а још увијек није познато ко ће гостовати на њему. Посљедњи албум "808s&Heartberak" добитник 12 "Гремија" објавио је 2008. године. Репер је недавно уживо представио нумеру "Runaway" и најавио да ће снимити и филм од 40 минута инспирисан том пјесмом.

Каније Омари Вест рођен је 8. јуна 1977. године у Aтланти. Свој деби-албум "The College Droput" објавио је 2004. године. Његова прва три албума освојила су многе награде и похвале критичара. Сви албуми су имали велики комерцијални успјех, а три од четири његова албума су освојила прво мјесто на топ-листама у СAД. Вест води и своју издавачку кућу "GOOD Music". Вестова маскота је медвјед губитник, плишани медвјед који се појављивао на омотима три од четири његова албума, као и на многим сингловима и у видео-спотовима. Репер је славу стекао продуцирајући за "Roc-A-Fella Records", гдје је био препознат због свог рада на албуму познатог репера Џеј Зија "The Blueprint", као и због рада на хит сингловима музичких аутора као што су Aлиша Киз, Лудакрис и Џенет Џексон.

Вестов звук је био веома примијећен на албуму "The Blueprint", који је изашао 11. септембра 2001. године. Ускоро је постао озбиљан играч на хип-хоп сцени, али је имао проблема да пронађе неког код кога би могао да потпише уговор за плочу. Чак је и Џеј Зи признао да се његова издавачка кућа нећкала око тога да ли да подржи Веста као репера, мислећи о њему првенствено као о продуценту. Музичар је 23. октобра 2002. године имао тешку саобраћајну несрећу и једва је преживио. Та несрећа га је инспирисала да напише свој први сингл "Through the Wire". Вестова вјера у Бога је очигледна у многим пјесмама и те пјесме постале су окосница његових добротворних наступа као што је концерт "Лајв 8". Неке од ових пјесама су изашле на његовом дебитантском албуму који му је донио свјетску славу.

Ради промјене правца, током 2005. године, започео је сарадњу са америчким филмским композитором Џоном Брајоном. Њихова сарадња је изродила Вестов други, еклектичнији албум који је достигао врх на топ-листама небројених критичара и проглашен је албумом године од стране многих штампаних издања.

Такође, Вест је био уплетен у неколико контроверзи током своје каријере. У јануару 2006. године Вест је започео контроверзе када се појавио на насловници часописа "Ролингстоун" обучен као Исус и носећи вијенац од трња. Касније, током 2006. године, изазвао је низ инцидената на додјелама музичких награда. Послије објављивања номинација за додјеле "Греми" награда, Вест је изјавио да ће "имати проблем" ако не буде освојио награду за најбољи албум године. Деветог септембра 2007. године, током емисије "Saturday Night Live", Вест је наговијестио да његово расно поријекло игра улогу у томе што није изабран да отвори "MTV Video Music Awards". Том приликом је изјавио: "Можда моја кожа није добра". Наступао је на овом догађају и те вечери је изгубио свих пет награда за које је био номинован. Био је видно узнемирен пошто је изгубио на додјели ВМA двије године заредом и изјавио да се неће враћати на MTV. У септембру 2009. године, такође на додијели MTV награда, док је Тејлор Свифт примала своју награду за најбољи женски спот, Вест се попео на бину, узео јој микрофон и рекао да је спот Бијонсе Ноулс за пјесму "Single Ladies", који је исто био номинован - један од најбољих спотова икад снимљених. Убрзо је склоњен са бине и избачен из даљег програма због свог понашања. Када је затим Бијонсе добила награду за најбољи спот године за исту пјесму, позвала је Свифтову да заврши свој говор. Вест је због свог испада био мета критике великог броја славних личности и америчког предсједника Барака Обаме, који је назвао Веста "магарцем" у једном незваничном коментару.

Џорџ Буш

На добротворном концерту поводом сакупљања новца за жртве урагана "Катрина" Вест је био један од говорника. Током говора Вест је почео да одступа од свог сценарија. Глумац Мајк Мајерс, са којим је Вест био у тандему, говорио је за њим и наставио да чита сценарио. Када је био ред на Веста да говори, он је рекао: "Џорџ Буш не хаје за црнце". У том моменту је продуцент Рик Каплан искључио микрофон и пребацио камеру на Криса Такера који није био свјестан овог реза првих неколико секунди. Ипак, Вестов коментар стигао је до већине становника у СAД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана