Стиже први албум бањалучког “Комбајн квартетa”: Емоције подсвијести обојене етно-призвуцима

Миланка Митрић
Стиже први албум бањалучког “Комбајн квартетa”: Емоције подсвијести обојене етно-призвуцима

БАЊАЛУКА - Џез је слобода, спој хаоса, хармоније и један од облика музике у којем креативност исказивања емоција не познаје границе, али и терен за импровизације, иновације и упливе различитих утицаја.

Један од домаћих састава који изводе, али и стварају ауторску музику јесте бањалучки џез састав “Комбајн квартет”, који ће данас промовисати свој први албум у Музичком павиљону “Стакленац” у парку “Петар Кочић”.

О настанку албума, композицијама и ауторској музици уопште, разговарали смо с гитаристом бенда Стефаном Тешановићем.

- Дуго смо чекали на овај албум. С неком првом темом или музичком идејом која се појавила почели смо 2015. или 2016. године. Нешто ми је пало на памет па сам дошао и то приказао бенду и они су одлучили да радимо на томе. То се полако развијало па смо додали и другу тему, мелодију, разрађивали и на крају накупили довољно материјала за објаву. Логично је било да то на крају и снимимо. Процес снимања јесте дуг, некад напоран и то се развуче и на крају смо успјели па ћемо видјети шта нас даље чека - казао је Тешановић за “Глас Српске”, осврћући се само на један сегмент процеса стварања албума.

У “Комбајн квартету” осим Тешановића свирају, бубњар Дејан Тркуља, басиста и контрабасиста Дејан Ђорђевић и пијаниста Милан Савић, а Тешановић и Ђорђевић су заслужни за настанак ауторских композиција. Ријеч је о инструменталним композицијама, сниманим у студију Милана Савића. Владимир Владетић је главни тонац који састав прати на свим наступима и који је заслужан за миксање звука на албуму. 

Како Тешановић наводи, прва композиција која је настала била је “Седмица”, која такав назив носи јер је у непарном ритму (седам осмина).

- То је била тема која ми је пала на памет и касније кад смо разрађивали, схватили смо да је у непарном ритму. И све те теме, иако ја нисам баш љубитељ етно-џеза нешто претјерано, имају неки етно-призвук. Не знам да ли је то неки фолклор који се мени стално у подсвијести провлачи или нешто друго што стално постоји у позадини, довољно да кад пишеш музику однекуд извире. Деси се да у једном тренутку, кад почнеш да пишеш музику и кад престанеш размишљати о томе и контролисати идеју, једна идеја даје другу и на крају добијеш нешто за шта ниси свјестан одакле је настало - навео је Тешановић о настанку композиција те додао да је за неколико тих нумера, осим што су обиљежене етно-призвуком, карактеристично и то што имају јак грув.

Говорећи о динамици у овом џез саставу, спајању идеја и проналажењу најбоље нити за настанак музике и заједничко свирање, Тешановић наводи да у том смислу имају различите приступе, из којих на крају настане цјелина.

- Милан Савић који свира клавијатуре у бенду је невјероватан мозак за организацију, аранжирање и продукцију. Он је урадио супер продукцију нашег албума. С те стране, он је генијалан. И ти кад њему даш информацију и дођеш с било каквим збрканим идејама, он пронађе најбоље рјешење у свему томе и заслужан је за неки концепт. Дејан Тркуља, наш бубњар један је од најбољих бубњара овдје код нас и он је веома педантан када је ријеч о ритму. Он прије него што почне свирати, извади папир и оловку и почне записивати. Онда преброји, размотри све. То су два нека стуба у бенду која нас некако држе стабилним. А онда, с друге стране, Дејан Ђорђевић је отприлике као ја, слободна душа. Тако да с једне стране, имамо двојицу људи који нас одржавају и нас двојицу који вучемо негдје на другу страну. Он је написао двије теме и професор је класичне гитаре, али и басиста и контрабасиста у нашем бенду - наводи он.

С обзиром на то да ће албум бити промовисан у оквиру прве конференције Бањалучке ауторске музике - БАМ, када ће бити представљен и нови спот “Џез поези кабареа”, пјесма “Да ли си ту”, Тешановић се осврнуо и на вишегодишњу сарадњу са “Џез поези кабареом”.

- Енергија Небојше Курузовића је у свему томе била кључна и његова незаустављивост, идејама пројектима, да једноставно гура напријед. Његова енергија је била  незаустављива и сваки пут он дође с новом идејом. Исто је и са “Џез поези кабареом”. А и колега, Славен Бајић и ја смо радили с њим на неким експерименталним пројектима. Он је велика покретачка енергија. “Комбајн квартет” и “Џез поези кабаре” постојали су паралелно и синхроно, углавном смо ми и основа бенда. Стално су та два пројекта везана један за други - закључује он.

Албум “Комбајн квартета” биће промовисан вечерас од 18 часова, док ће пјесма “Да ли си ту” бити промовисана од 18.30 часова.

Оригиналност

Говорећи о простору који у Бањалуци и шире постоји, а везан је за џез музику, која је оригинално клупска он истиче да је, што се тога тиче, често тешко наћи начин за промоцију.

- Џез је оригинално клупска музика, свиран је у клубовима и у посљедње вријеме прешао је на велике позорнице. Највише публике за џез имамо у Европи, а највећи произвођачи су с подручја Америке. Ми овдје смо као нека недођија или Бермудски троугао што се тиче ауторске музике, а поготово џеза. То је тешко испромовисати, јер ако говоримо о клупској музици све су то клубови који зарађују од продатог пића и хране које производе и њима је у циљу да стално имају исту музику коју репродукују и коју људи препознају. Неко ми је давно рекао да људи највише воле оне пјесме које знају.  И стално се понавља иста музика и нико нема идеју да препусти мјесто нечему новом. За џез би, за почетак било идеално да заживи у клубовима, а не да буде на пиједесталу као музика која се свира само на позорницама. Поента је покушати што више људе привући нечему што је оригиналнија и другачија музика - рекао је Тешановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана