Стиже луксузна верзија албума “Diamоnds and Pearls”

Бранислав Предојевић
Стиже луксузна верзија албума “Diamоnds and Pearls”

МИНЕАПОЛИС - Проширена луксузна верзија Принсовог повратничког албума “Diamonds and Pearls”“ из 1991. године са 47 раније необјављених пјесама биће објављена 27. октобра.

Двоструко платинасти албум “Diamonds and Pearls” означио је нови почетак Принсове каријере почетком деведесетих, након релативно лошег комерцијалног успјеха и критичког пријема албума “Graffiti Bridgea” из 1990 године. Чувени музичар окупио је тада нови пратећи бенд “New Power Generation”, уз снажан ослонац на старински аналогни звук уз наглашене утицаје фанка, соула и хип-хопа, којим се успјешно вратио на топ-листе.

Сам музичар рекао је да се желио вратити живом звуку јер је био засићен дигиталном музиком са топ-листа па је окупио врхунски бенд појачан репером Тонијем Мослијем.

- Окупио сам нови бенд и свирао уживо у студију за албум “Cream” јер су сви остали користили електронске бубњаре и компјутере, па сам ја своје бацио - рекао је Принс.

Нумера “Cream” била је Принсов пети и посљедњи амерички хит број један на топ-листама, а пратећа турнеја након албума била је апсолутни тријумф широм планете. Тандем плесачица Лори Вернер и Робија Лалорте, познате као Дијамант и Бисер, појавиле су се у музичким спотовима са албума, а такође су учествовале  као гошће турнеје. Албум је избацио шест синглова, укључујући “Gett Off”, “Cream”, “Money Don't Matter 2 Night”, “Insatiable”, “Thunder” и насловну пјесму, који су постали велики хитови, док су критике биле помијешане, од похвала до оптужби за самопонављање. Бубњар Мајкл Бленд није имао дилему о настанку и вриједности албума јер је за њега било фасцинантно гледати поп генија у форми.

- Полагано смо гледали како поп геније долази у форму и користи утицаје модерног соула и  хип-хопа да редефинише свој звук избацујући сјајне пјесме у студију. Принс је заиста покушавао да и даље буде он и да се креће напријед кроз читав тај феномен раних деведесетих - рекао је Бленд.

Ипак, не треба заборавити да је Принс након успјеха албума потписао огроман уговор са “Ворнер брадерсом”, а потом само 18 мјесеци касније одбацио сопствено име, почео да користи неименовани симбол као потпис, уз прави крсташки рат против дискографске куће који му је скоро уништио каријеру.

Нови бокс-сет најављен је са двије досад необјављене пјесме из колекције, “Alice Through the Looking Glass “ и рани микс  нумере “Insatiable”. Проширени бокс-сет “Diamnonds and Pearls” представља први велики пројекат од стране Принсове задужбине откако је претходно необјављен албум “Welcome  2 America” објављен у јулу 2021. године.

Пакет

Реиздање долази у два пакета, гдје диск верзија укључује ​​седам ЦД дискова и блу-реј диск са концертним наступима, док винил издање садржи 12 ЛП плоча.

Сет укључује дискове посвећене ремастерисаном оригиналном албуму, ремиксе и синглове, Б-стране и изводе. Ту је и никада раније објављен аудио-снимак  наступа Принса на турнеји “Diamnonds and Pearls”, снимљен у клубу “Glam Slam” у јануару 1992. године у Минеаполису. Биће доступан и 7-инчни винил бокс-сет, ограничен на 1.991 примјерак који садржи шест синглова из 1991. и 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана