Стиже документарац о “Лед цепелину”: Успон британских рок диносауруса

Бранислав Предојевић
Стиже документарац о “Лед цепелину”: Успон британских рок диносауруса

ЛОНДОН - Нови документарац о славном рок бенду “Лед цепелин” ускоро стиже у биоскопе, а остварење под називом “Постати Лед цепелин”, откупио је студио “Сони” за биоскопску дистрибуцији.

Филм који је режирао Бернард Мекмахон најављен је 2019. године и напокон је  завршен, уз одобрење и учешће бенда и то је први службено одобрени филм ове групе. 

Документарац је премијерно приказан у грубој верзији на Венецијанском филмском фестивалу у септембру 2021. године, али од тада је филм измакао из видокруга, без ријечи да ли ће ико изван те одабране фестивалске групе икада видјети филм. Од поменуте пројекције 2021, филму су додани нови снимци уз бројна техничка побољшања. Студио наводи да сада завршени рез филма укључује потпуно нови микс звука те новооткривени материјал из архива сва четири члана бенда, што је потврдио режисер филма.

- Провели смо године осмишљавајући овај филм како бисмо га доживјели на великом платну са најбољим могућим звуком - рекао је Мекмахон. Продуценткиња и косценарист Алисон  Мекгурти каже да је сарадња са “Сонијем” дала нове могућности овом пројекту.

- Студио “Сони” је савршени партнер, јер истински вјерује у позоришно искуство и они су страствени у томе да милионима фанова “Лед цепелина” дају прилику да их виде и чују на највећим екранима и звучним системима на свијету - рекла је Мекгуртијева.

Ипак, и даље није било ријечи о томе када ће филм добити своју биоскопску пројекцију, али изјава да је филм дефинитивно завршен указује на то да би излазак могао бити неизбјежан. У марту је фан страница “Ледцепњуз” примијетила да је недавно откривени снимак бенда, који је наступао на Бат фестивалу 28. јуна 1970, наводно набављен за кориштење у филму. Сам филм је рађен као хибридни документарно-концертни филм, укључујући живе сцене са концерата из 1969. на Филморе весту, поп фестивалу у Атланти и тексашком поп фестивалу, као и интервјуе са члановима бенда Џимијем Пејџом, Робертом Плантом и Џон Пол Џонсом, плус архивски исјечци разговора са покојним Џоном Бонамом. Филм се суштински фокусира на ране године чланова бенда до формирања “Лед цепелина” и њихов успон кроз албум “Лед Зеппелин 2” из 1969. године, који је бенд претворио у рок диносаурусе седамдесетих и један од највећих бендова у историји музике.

Каријера

Састав “Лед цепелин” је енглески рок бенд основан у Лондону 1968, који се због тешког звука гитара и бубњева наводе као једни од родоначелника хард рока и хеви метала, иако је њихов  музички стил био комплексан спој блуза, рока, фолка и соула. Бенд је постао славан по својим фантастичним концертима и озлоглашеном понашању, а током оригиналног дјеловања постали су један од највећих бендова у историји рок музике уз преко 300 милиона продатих албума. Бенд се разишао након смрти бубњара Џона Бонама 1980. године, уз неколико спорадичних окупљања за посебне прилике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана