Stereo MCs о Бањалуци: Некада смо били демо бенд

Никола Лугић
Stereo MCs о Бањалуци: Некада смо били демо бенд

Британска музичка сензација, коју су прије 25 година оформили Роб Бирх и Ник "The Head" Халам одушевили су публику на бањалучком "Демофесту", а за "Глас Српске" причају о новом албуму, младим бендовима, пиратерији, те како им се свидјела Бањалука.

На бањалучком фестивалу демо бендова "Stereo MC's" били су једно од најпријатнијих изненађења, а публика је била у прилици да чује и неке нове, још необјављене ствари.

- Пробали смо да одсвирамо неке нове пјесме са жељом да видимо како ће их публика прихватити. Радимо на новом албуму који је скоро завршен. Осјећај је добар и изгледа као да правимо најбољи и најзанимљивији албум до сада. Aко све буде у реду албум би требало да изађе у марту сљедеће године - рекао је Ник.

О "Демофесту" и Бањалуци мисле све најбоље и подржавају промоцију младих бендова.

- И "Stereo MC's" је некада био демо бенд. Знате шта је важно? Важно је да се ђаволски трудите, важно је да људи око вас виде да желите да успијете. И успјећете, прије или касније. Мислим да је веома битно да људи виде да дајеш све од себе како би музику коју ствараш презентовао што боље и што већем броју људи - каже Роб.

Још је додао да су донекле упознати са овдашњом публиком путем наступа у земљама у региону.

- Већ смо наступали у земљама у окружењу, те смо упознати са српском и хрватском публиком и видјели смо да је публика у БиХ слична, а то значи да су нас пратиле добре вибрације на концерту. Бањалука је лијепо мјесто, посебно тврђава на којој се одржао фестивал. Сматрамо да је идеја цијелог фестивала веома занимљива, јер видимо да се пријавило много демо бендова - казао је Роб Бирх.

Иако нису имали у плану да наступају ове године, ипак су наступили у Бањалуци.

- Мислили смо да ове године више времена посветимо снимању новог албума, али одређене ствари су се десиле и већ смо наступали на неколико мјеста у Енглеској. Тако да смо изабрали неке фестивала за које смо сматрали да треба да их посјетимо, па и "Демофест" - открио је Роб и похвалио нову поп сцену у Енглеској.

- Нова сцена није лоша, бенд који је наступио у Бањалуци у оквиру "New Young Ponny Club", има неколико веома добрих ствари. Постоје нове групе које заслужују пажњу. Имају много занимљивих пјесама, а претежно то више и нису прави бендови већ се састоје од два човјека који уз помоћ компјутера праве музику и заслужују пажњу. Има доста интересантне музике - рекао је Роб.

Ник открива да су "Stereo MC's", када су у питању млади неафирмисани бендови, увијек спремни да помогну.

- Спремни смо и да урадимо неколико пјесама за младе бендове. Увијек покушавамо да сарађујемо са што је могуће више људи, па тако радимо и са младим умјетницима, јер можемо да научимо много тога од њих. Они су одрасли са стварима за које ми морамо да научимо како се користе. Исто тако, нешто што ми радимо прећи ће на њих - тврди Ник и напомиње да је начин на који пишу нове пјесме коришћење много различитих метода писања.

- Пишемо пјесме већ дуго заједно и одлучили смо да одемо до почетка писања пјесама и да свирамо са много различитих људи, који припадају различитим музичким правцима. Покушавамо да направимо нешто ново и другачије. Све смо подредили прављењу музике, тако да албум још нема име - казао је Ник и додао да се нада да ће људи куповати њихов сљедећи албум.

- Један од проблема је да још треба да буде утврђено како ће људи куповати музику, јер се данас све "скида" с интернета, а то је проблем за људе који праве музику и покушавају да живе од тога. Нешто се мора промијенити управо због нових бендова. Исто је и са филмовима и ако нећемо да све што нас забавља нестане мораћемо се потрудити да уведемо неке промјене и заштитимо нове умјетнике, како не бисмо изгубили културу живљења. Можда звучим глупо, али то је истина - истакао је Ник.

У свијету су најпознатији по хит синглу "Connected" из 1992. године.

- То је наша пјесма коју смо ми написали. Сјећам се како смо се осјећали када смо је завршили. Она је благослов преко којег смо схватили да смо способни да правимо музику која ће допријети до људи - присјетио се Роб.

 Чланови 

Роб и Ник су пријатељи од своје шесте године, а 1985. године у Нотингему основали су бенд под називом "Dogman and Head". Исте године прелазе у Лондон, примају нове чланове и 1987. године постају "Stereo MC's". Остали чланови бенда су Овен Иф, Кет Кофи, Aндреа Бедасие и Верона Дејвис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана