Stereo MCs на бањалучкој тврђави

Никола Лугић
Stereo MCs на бањалучкој тврђави

Енглеска алтернативна хип-хоп/џез група "Stereo MC's" наступиће 21. јула у Бањалуци, прве вечери овогодишњег "Демофеста", након што се публици на тврђави Кастел представи првих десет демо бендова.

Биће то први пут да ова британска музичка сензација, коју су прије 25 година основали Роб Бирх и Ник "The Head" Халам, наступа у БиХ.

Роб и Ник су иначе пријатељи од своје шесте године, а 1985. године у Нотингему основали су бенд под називом "Dogman and Head". Исте године прелазе у Лондон, примају нове чланове и 1987. године постају "Stereo MC’s". Остали чланови бенда су Овен Иф, Кет Кофи, Aндреа Бедасие и Верона Дејвис.

Током свих тих година заједничких путовања и наступа Ник и Роб су и даље остали најбољи пријатељи. Једном приликом, када су за музички магазин "Ilekemusic" Ник и Роб интервјуисали један другог, Роб је искрено одговорио да му је успјех битнији од поштовања.

- Прије сам мислио да је поштовање важније, али успјех сам по себи доноси и одређени вид поштовања, као и многе друге ствари од којих су неке добре, а неке не. Кад си успјешан много путујеш и много људи чује твоју музику. Све док не постанеш лијен, са успјехом је све боље и боље. Већина ствари које људи чују о новцу је истинита, тако да ја покушавам да не мислим на то и будем захвалан на моју тренутну позицију - рекао је Роб.

Године 1988. снимају деби албум назива "33 45 78", а њихов први велики хит је "Lost In Music". На листу "US tom 20" улазе пјесмом "Connected" са истоименог албума за који су добили и британску награду за најбољу групу и најбољи албум 1994. године.

Послије вишегодишње паузе 2001. године враћају се, на сам врх свјетске музичке сцене, пјесмом "Deep Down and Dirty" са истоименог албума.

Пјесме попут "Connected", "Step In Up", "Creation" или "Ground Level" остају класици који још инспиришу и покрећу нове умјетнике и данас. Прије двије године издали су албум уживо под називом "Live at the BBC". То је компилација 18 пјесама које су узете са свих студијских албума. Сви фанови ту за себе могу наћи "Elevate My Mind " (који је иначе био први британски хип-хоп сингл који је доспио на америчку музичку топ-листу), "Deep Down and Dirty" "Playing with Fire", "Lost In Music", "Creation" и ненадмашиву пјесму "Connected".

За овај бенд кажу да у себи носи нешто врло посебно, звукове и битове пјесама као што су "Breeze" или "Step It Up" који су данас скоро непоновљиви. Иза себе имају десет албума, а привилегију да буду проглашени једним од најиновативнијих и најзанимљивијих бендова у хип-хоп електронској музици данашњице им ни данас не може оспорити нико.

Ремикси за Мадону (Frozen), "Jungle Brothers" (Jungle Brother) у 1998. потврдили су да овај бенд још живи.

Њихов посљедњи албум "Double Bubble", објављен је у јулу 2008. године, а у децембру исте године били су предгрупа бенду "Madness" на њиховом великом концерту у О2 Aрени у Лондону.

Програм

У такмичарском дијелу овогодишњег "Демофеста" у три вечери наступиће 36 демо бендова.

Ревијални дио обиљежиће "Stereo MC'С", "New Young Pony Club", "Fun Lovin Criminals ", "KIRIL feat. Ras Tweed & Serdzuk Orchestra", "ZAA", "Танкер", "Discopath" и "Prophaganda". Послије свих концерата око један час послије поноћи наступаће познати DJ-еви и то по сљедећем распореду: "DJ Gemini's", "DJ Goldierocks", "DJ Fakir " и "DJ Rahmanee".

Улаз

- Овогодишњи "Демофест" биће одржан од 21. до 24. јула на тврђави Кастел у Бањалуци. И ове године, у сусрет опорављању свијета од економске кризе, одлучили смо да улаз не наплаћујемо. Тако да ће сви посјетиоци моћи да присуствују свим садржајима фестивала потпуно бесплатно - рекла је портпарол "Демофеста" Бранкица Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана