Шта повезује Адел и Франца Шуберта?

Aгенције
Шта повезује Адел и Франца Шуберта?

У новој емисији за BBC 2, „Story of Music", која ће се емитовати од јануара, композитор Хауард Гудал анализираће музику „од каменог до дигиталног доба" желећи да „покаже праволинијску везу која тече све до данашњих дана".

Када је у фебруару освојила шест „гремија", Адел је у емотивном говору захвалила својој породици на подршци и утицају који је на њу остварио продуцент Рик Рубин.

Могла је да се захвали и композитору Францу Шуберту (1797-1828), иако можда и није свjесна његовог истинског утицаја на њен рад, тврди нова емисија Би-Би-Сија која анализира историју музике од класичних композитора до поп звијезда.

Аутор емисије, вишеструко награђивани композитор Хауард Гудал, објашњава: „Хтио сам да покажем везу која тече равно од класике до данашњих дана".

Он открива музичке везе између класичних композитора и њихових поп и рок колега из данашњих дана, иако је признао да актуелне звијезде можда нису свјесне колико им дугују.

Као пример Гудал наводи Шуберта и Адел. „Оголите пјесме попут ‘Rolling in the Deep’ и ‘Somenone Like You’ културолошких разлика, одjеће и свега другог што им даје савремено рухо и видjећете јаку везу", каже Гудал. „Музичка форма, архитектура композиције, врста акорда, начин на који функционише аранжман и глас преко њега, чак и тема, све је то запањујуће слично".

Он је упоредио Аделин албум „21" са Шубертовим циклусом пjесама попут „Зимског путовања" и „Лабудове пjесме". „Обоје имају заразне мелодије и емотивно врло искрене композиције".

Гудал је пронашао и друге везе, рецимо између Јохана Себастијана Баха (1685-1750) - кога је назвао „без размишљања најпаметнијим композитором у историји" - и Дејвида Боувија.

„Није тешко ухватити нит која их везује, цијела фора је у низовима акорда. У 17. веијку музичари су били опсједнути проналажењем акордâ који ће магнетски привлачити један другог. Бах је развио нарочиту основу за акорде са силазним тоналитетом, а то можете да нађете и код Боувија у ‘Changes’, ‘Life on Mars’ и ‘All the Young Dudes’".

Шест једночасовних емисија биће пропраћено и радијском верзијом на BBC Радио 3 са 50 најзначајнијих музичких дjела.

Гудал је одлучио да напусти традиционалне категорије „барок", „класика" и „романтизам" у замjену за „доба" - доба открића, доба иновација и доба бунтовништва.

„Терминологија нам нимало не помаже. Узмимо барок на примjер - барокна музика нема везе са умjетношћу и архитектуром барока. Такође, измjенићемо и музички жаргон: октава, симфонија, полутон, интервал.... та терминологија је напросто ужасна".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана