Српско пјевачко друштво Јединство: Српским и руским композицијама прославили јубилеј

Цвија Мркоњић
Српско пјевачко друштво Јединство: Српским и руским композицијама прославили јубилеј

Бањалука - Српско пјевачко друштво "Јединство" још једном је својим раскошним анђеоским вокалима пружило ужитак публици наступивши на традиционалном годишњем концерту, који је одржан у концертној дворани Банског двора Културног центра испративши тако годину на измаку.

Чланови мјешовитог хора, као и солисти, наступили су у понедјељак изводећи дјела српских и руских аутора, међу којима су Стеван Стојановић Мокрањац, Павел Чесноков, Александар Архангелски и Владимир Милосављевић.

Према ријечима диригента Немање Савића, на репертоару су били заступљени композитори који су имали посебан афинитет за хорска стваралаштва.

- Имамо богат репертоар који обухвата неколико сати духовне и световне музике различитих аутора. Изводимо дела од средњовековне музике до дела савремених аутора и са нашим репертоаром у стању смо да се представимо на највишем уметничком нивоу публици било где у свету - истакао је Савић.

Он је казао да је овај концерт био увод у предстојеће празнике, али и прилика да се "Јединство" још једном на крају године представи публици која је топло и срдачно поздравила њихова извођења.

На годишњем концерту, који је одржан у оквиру обиљежавања 122 године од оснивања Српског пјевачког друштва "Јединство", као солисти су наступили сопрани Каролина Михајловић и Биљана Керкез.

Публика је имала прилику да чује и теноре Живана Живановића и протођакона Радојицу Жаграна, баритон Лазара Радоју, те бас протонамјесника Зорана Пајкановића, док је на хармоници свирао Александар Трипковић. Све то под палицом диригента Савића, чија су ауторска дјела такође била извођена на концерту.

У току више од вијека постојања једно од најстаријих друштава у Српској и БиХ одржало је неколико хиљада концерата у цијелом свијету, што је несумњива потврда његовог квалитета и преданог рада.

Само током ове године хор је, осим Бањалуке и многих других градова широм Републике Српске, наступао и у Загребу, Сарајеву, Луцерну, Цириху, Берну, Братислави и Бечу.

Савић је као нарочито значајно гостовање истакао оно у САД, у оквиру којег су одржани концерти у Њујорку, Патерсону, Бостону и Чикагу.

Да достојно представљају Српску и Бањалуку те да су ненадмашни у духовном хорском пјевању доказују и бројна признања која су додјељивана овом друштву.

Награде

На годишњем концерту Српског пјевачког друштва "Јединство" уручене и јубиларне награде дугогодишњим члановима.

Награду за десет година рада добила је Нина Башовић, награде за 15 година рада припале су Андреји Петровић и Николини Рудић, док је признање за двије деценије рада у хору додијељено солисти Лазару Радоји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана