Српски сопран свјетског гласа

РТС
Српски сопран свјетског гласа

Београд - Богата биографија сопрана Милке Стојановић овековјечена је у монографији Рашка Јовановића, преноси РТС.

Ова оперска дива је наградом часописа “Опера њуз” сврстана у четири најљепша гласа 20. вијека, а њено име је уписано и у енциклопедију највећих сто музичара свијета од стране Интернационалног биографског института из Кембриџа.

У Народном позоришту у Београду недавно је промовисана монографија посвећена Милки Стојановић, једном од најбољих српских драмских сопрана, оперској диви која је освојила свијет - од Народног позоришта у Београду, миланске Скале, европских сцена, до чувеног Метрополитена, такозваног оперског Олимпа.

Упорна и дисциплинивана, усмјеравана строгим педагошким методама од најранијег дјетињства - Милка Стојановић је морала да постане неко.

Неко са очаравајућим гласом.

- Ја сам одувек имала једну велику сигурност, једну велику жељу да се остварим и да успем у једном великом свету - каже Милка Стојановић.

Након дебија на сцени Опере Народног позоришта, брзо су услиједили позиви и из других оперских кућа из Европе, а потом су јој широм отворена врата Метрополитена гдје је пјевала са гигатнима попут Франка Корелија, Лучана Паваротија, Николаја Геде, Пласида Доминга.

Њен допринос свјетском оперском извођаштву потврђују прије свега инострана признања попут награде Златни глас њујоршког часописа “Опера Њуз”, којом је сврстана у четири најљепша гласа 20. вијека, као и признање Интернационалног биографског института из Кембриџа који је њено име уписао у своје енциклопедију највећих сто музичара и врхунских професионалаца свијета.

- То заиста сматрам неким врхом свог живота и своје каријере. И то је нешто што вас испуњава неким поносом, радошћу - каже Стојановићева.

Монографија аутора Рашка В. Јовановића у потпуности открива богату умјетничку биографију српске умјетнице, али и њена људска и умјетничка увјерења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана