Српски превод књиге Боба Дилана “Филозофија модерне песме”: Исповијест слободног луталице филозофа

Бранислав Предојевић
Foto: Архива

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Геопоетика” у оквиру своје едиције “Нотни списи” објавила је књигу есеја нобеловца Боба Дилана “Филозофија модерне песме” у српском преводу Зорана Пауновића.

Богато илустрована књига “Филозофија модерне песме” садржи 66 веома субјективних есеја о пјесмама необично драгим Дилану. 

Упркос помало обмањујућем наслову “Филозофија модерне песме” није никаква филозофска расправа о умјетности и сонг-рајтерском занату. Нумере о којима Дилан пише крећу се у веома широком распону, од рокенрол класика, преко револуционарних химни, до потпуних опскуритета.

Поред Дилановог невјероватног музичког знања у овој књизи највише долази до изражаја његова непогрешива способност да прецизно одреди шта пјесму или извођача издваја у мору савременика. 

- Међу извођачима који су се нашли у Дилановом избору су и наизглед неспојиво различити интерпретатори као што су Џуди Гарланд и група “Клеш”, Бинг Крозби и Елвис Костело, Доменико Модуњо и “Алман Бродерс бенд”, док с друге стране нема ни “Битлса”, ни “Стонса”, ни многих других који подразумевано представљају “обавезну лектиру”. За Дилана, међутим, ништа није неспојиво и ништа није обавезно, што врло јасно показују и текстови посвећени одабраним песмама, свакој по један. Боб Дилан је и у својим есејима луцидан, непредвидљив и потпуно јединствен аутор - рекао је Пауновић.

Писац и оснивач “Геопоетике” Владислав Бајац каже да нас Дилан у својим поодмаклим годинама подсјећа да његовом знању, перцепцији и креацији, ни после Нобелове награде за књижевност, краја нема. 

- Музичкој турнеји без краја придодао је и књижевну. Боб Дилан је вероватно најнеобузданији писац међу музичарима и најнеукротивији музичар међу писцима. Такорећи слободно лутајући филозоф. Свирајући перипатетик - рекао је Бајац.

Књига такође укључује више од 100 фотографија, те нотних записа рифова из нумера које је Дилан обрадио у њој. Џонатан Карп, предсједник и извршни директор издавачке куће “Сајмон и Шустер”, која је издала књигу на енглеском језику, рекао је да је ово књига коју је могао само Дилан написати.

- Објављивање бриљантног дјела Боба Дилана је међународна прослава пјесама једног од највећих умјетника нашег времена. Књигу “Филозофија модерне песме” могао је само написати Дилан. Његов глас је јединствен, а његов рад преноси његово дубоко уважавање и разумијевање пјесама те људи који су те нумере учинили живим свима нама - рекао је Карп.

САДРЖАЈ

Ова књига је прва Диланова публикација од хваљене аутобиографске књиге “Хронике: Дио први” из 2004. године, награђене “Пулицеровом наградом”.

Иако “Филозофија модерне пјесме” није наставак “Хронике”, она ће сигурно бити фасцинантна за Диланове фанове који никада нису имали прилику да га чују како расправља о занату писања пјесама са толико детаља. Добитник Нобелове награде за књижевност написао је 338 страница, које су дијелом критика, дијелом друштвени коментар, дијелом фикција, дијелом комедија, дијелом филозофија. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана