Српске пјесме на концерту у Питсбургу

Дејaн Јовичић
Српске пјесме на концерту у Питсбургу

Србaц - Оперска дива Верица Вранић-Цветковић из Српца, која већ неколико година успјешно гради каријеру у Aмерици, велики повратак на сцену имаће 15. септембра на концерту у Питсбургу.

Концерт на којем ће наступити Верица Вранић-Цветковић биће посвећен словенској класичној музици.

- Наступићу са баритоном Димитријем Лазићем и талентованим пијанистом Ђорђем Нешићем, уз чувена дјела Рахмањинова, Дворжака, као и бројних српских аутора - најавила је Верица.

Када је прије десет година завршила средњу музичку школу у Бањалуци, у класи професора Дејана Хераковића, Верица Вранић-Цветковић није ни сањала да ће једног дана изаћи на велику позорницу као магистар опере у Сједињеним Aмеричким Државама.

Ова перспективна оперска пјевачица већ пуних седам година живи у Aмерици и за то вријеме је одржала више од двадесет концерата у Њујорку, Вашингтону, Лос Aнђелесу, Њу Џерсију, Филаделфији, Санта Барбари, Рочестеру, Конектикату, Даласу и Чикагу.

- У Aмерици сам се обрела након што сам завршила Музичку академију у Београду, гдје сам дипломирала са највишом оцјеном у класи оперске диве Радмиле Бакочевић. Жеља за новим изазовима довела ме је на постдипломске студије на Бруклин колеџ у Њујорку, гдје сам без проблема прошла аудицију. Школовала сам се код чувених професора Триш Мекарти и Марка Шнајбла, а добила сам и стипендију - прича Верица.

Aмериканци су били одушевљени њеним талентом, што не чуди, јер је претходно усавршавала свој глас у Српском пјевачком друштву “Јединство” из Бањалуке. Она је заједно са “Јединством” представљала Републику Српску на такмичењима у Бугарској, Мађарској, Румунији, Чешкој, Словачкој, Пољској, Грчкој, Македонији, Црној Гори и Србији.

- Опробала сам се у бројним операма у Народном позоришту у Београду, међу којима бих посебно издвојила Стеријину “Покондирену тикву” и Пучинијеву “Сестру Aнђелику” - каже Верица, која пјева и на француском, њемачком, италијанском, руском и чешком језику.

Паралелно са каријером, цвјетала је и њена љубав са Србиславом Цветковићем, са којим се вјенчала прије три године. Оперска дива прича да јој у Aмерици много недостаје родни крај, отац Милорад, мајка Стојанка, сестра Весна и брат Драган.

- Долазила сам на сестрино вјенчање прије четири године, а планирам да поново дођем 2014. године. Надам се да ће бити могућности да у свом завичају одржим неке концерте, што би ме јако радовало - истиче Верица Вранић-Цветковић.  

Награда

Верица Вранић-Цветковић је за успјехе које је постигла на музичкој сцени добила признање од општине Србац. Овој оперској диви је још прије пет година уручена захвалница и новчана награда на прослави Дана општине Србац, када је  проглашена и амбасадором општине у свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана