Сребро из Граца за јубилеј

Александра Маџар
Сребро из Граца за јубилеј

Бачка Паланка - Црквени хор “Св. Јован Крститељ” из Бачке Паланке, под диригентском палицом Снежане Жујић, употпунио је јубиларну, двадесетогодишњицу континуираног рада још једним признањем.

- На Првим европским хорским играма у Грацу, од 14. до 21. јула, у оквиру којих је одржано аустријско светско такмичење хорова, наш хор се окитио сребрним одличјем. Певачи из свих крајева света дошли су у Грац да покажу своје певачко умеће, па се међу 72 хора из 35 земаља света нашао и наш хор, као једини представник из Србије - рекла је Снежана Жујић.

Организатор такмичења у Грацу је Интеркултур њемачка фондација, чија је дјелатност усмјерена на организовање разних музичких такмичења, семинара и хорских седмица.

Хорови су се такмичили у више категорија, а хор “Св. Јован Крститељ” био је у категорији мјешовитих хорова за сакралну музику.

- Такмичарски део програма одржавао се у Марија Хилфер Кирхе, а осим нас, у овој категорији представило се још шест хорова из Јапана, Немачке, Чешке, Аустралије, Нигерије и Кине. Петочлани жири чинили су врхунски музиколози из Немачке, Малте, Италије, Пољске и Аустрије - казала је Жујићева.

Поштујући правила и пропозиције овог такмичења, 24 пјевача са диригентом хора Снежаном Жујић на челу, наступила су са четири композиције: “Вкусите и видите” Кир Стефана Србина (15. вијек), “Тебе појем” Стевана Стојановића Мокрањца, “Хвалите име Господње” Светислава Божића и “Ангелски собор” П. И. Чајковског. Прве три композиције су дјела српских аутора, а циљ је био представљање српске музике кроз епохе.

Осим такмичарског дијела, организатори су хору из Бачке Паланке омогућили да на отвореном простору Ландхаусхофа одржи пријатељски концерт под називом “Балкан спирит”, а за ову прилику је кроз пјесму требало представити фолклор своје земље.

- Уз народне инструменте извели смо богат програм српских народних песама из разних крајева земље (Босна, Косово, Црна Гора, Источна Србија - Хомоље, Војводина… и др.). За овај наступ девојке су имале посебне хаљине, а мушки део хора народне појасеве - казала је Жујићева.

Истакла је да је концерт био добро посјећен, а да су направили добар избор композиција говори и чињеница да је свака пјесма била испраћена дугим аплаузима и овацијама.

Хористи су за вријеме боравка у Грацу имали прилику да уживају у прелијепим грађевинама у старом језгру града, а посјетили су и Музеј савремене умјетности. У велелепној конгресној сали у центру Граца пратили су извођења хорова, програм такмичења, али и додјелу награда.

- У конгресној сали “Штефанзал” имали смо прилику да слушамо Вердијев “Реквијем”. На крају боравка певали смо на литургији у храму Св. Ћирила и Методија у Грацу, а после литургије одржали смо и концерт у истом храму - рекла је Жујићева.

Парада хорова

- Посебну атракцију представљала је парада свих хорова до главног трга, уз државна обележја. Градоначелник Граца обратио се свим учесницима, уз жељу да се следеће године опет сви видимо у Риги, која ће тада бити град домаћин овог такмичења - казала је Снежана Жујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана