Снимљен до­ку­мен­та­рац o електричној ги­та­ри

Глас
Снимљен до­ку­мен­та­рац o електричној ги­та­ри

Aме­ри­чки фил­мски ре­жи­сер и про­ду­цент Деј­вис Га­ген­хајм сни­мио је до­ку­мен­тар­ни филм о нај­по­пу­лар­ни­јем ин­стру­мен­ту да­нашњице – елек­три­чној ги­та­ри.

О ги­та­ри сво­јим дје­лом свје­до­че тро­ји­ца вир­ту­оза на овом ин­стру­мен­ту - Џими Пејџ (“The The Џardbirds” , “Led Zeppelin”) ко­ји је обиљежио шез­де­се­те и се­дам­де­се­те го­ди­не про­шлог ви­је­ка, Еџ (“U2”) је­дан од си­но­ни­ма за нај­бољег ги­та­рис­ту осам­де­се­тих, те Џек Вајт (“The White Stripes”, “The Raconteurs”) као пред­ста­вник но­во­ми­ле­ни­јум­ске сце­не.

У не­фор­мал­ном дру­жењу Пејџ, Еџ и Вајт при­ча­ју ка­ко они до­живљава­ју елек­три­чну ги­та­ру, ка­ко је сва­ки од њих ос­тва­рио свој пре­по­знатљиви звук и на­ра­вно, де­мон­стри­ра­ју сво­ју свир­ку кроз за­је­дни­чки “џем сешн”.

Нај­ра­ни­ји до­ку­мент о сви­рању елек­три­чне ги­та­ре да­ти­ра из 1932. го­ди­не. Ин­стру­мен­та­лист из Ви­чи­те у Кан­за­су Гејџ Бру­ер, де­мон­стри­рао је 2. окто­бра те го­ди­не два при­мјер­ка елек­три­чних ги­та­ра ко­је је изра­дио ино­ва­тор Џорџ Бу­шамп из Лос Aн­ђе­ле­са. Не­што ка­сни­је, ис­тог мје­се­ца, одржао је и први кон­церт сви­ра­ју­ћи елек­три­чну ги­та­ру. Први по­зна­ти сни­мак на но­вом ин­стру­мен­ту ура­дио је џез ги­та­рис­та Џорџ Бар­нс. Он је 1938. го­ди­не у Чи­ка­гу сни­мио дви­је пје­сме “Sweetheart Land и “It’s a Low-Down Dirtџ Shame са со­ло ди­они­ца­ма на елек­три­чној ги­та­ри.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана