Славни виолиниста Јулијан Рахлин 12. октобра у Београду

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БЕОГРАД - Велика звијезда класичне музике, виолиниста, виолиста и диригент, Јулијан Рахлин одржаће концерт за виолину и виолу 12. октобра у Коларчевој задужбини, заједно са својом супругом, виолинисткињом Саром Мекелреви, све траженијом звијездом у успону, саопштили су из Центра београдских фестивала.

На програму ће се наћи композиције Моцарта, Бартока, Вјењавског, Пендерецког и Прокофјева. Улазнице по цени од 1000 и 1500 динара могу се набавити онлајн на сајту Коларчеве задужбине као и на благајни Коларца.

Организатор концерта је Центар београдских фестивала - ЦЕБЕФ. Јулиан Рахлин, пореклом из Литваније, једна је од најпознатијих умјетничких личности нашег времена.

У својој каријери дугој преко 30 година, вишеструки интереси и таленти одвели су Рахлина широм свијета као диригента, солисте, извођача, камерног музичара, предавача и умјетничког директора. Као виолиниста, Рахлин је сцену дјелио са скоро свим већим оркестрима и диригентима.

Његови наступи одушевили су публику широм свијета, а његове енергичне и емотивне интерпретације поставиле су га на чело класичне музике. Инструменти на којима Рахлин свира су виолина Страдивари „еџ Лиебиг”, из 1704. године и виола Лоренцо Сториони из 1785. године. Рахлинов елегантан и динамичан стил учврстио је његову репутацију као једног од водећих диригената своје генерације.

Познат по својим методама проба и врхунском музицирању, дириговао је Чикашким симфонијским оркестром, Израелском филхармонијом, Краљевском филхармонијом, Берлинским концертним оркестром, Руским националним оркестром, Московском филхармонијом, Кинеском филхармонијом, Хелсиншком филхармонијом, Краљевском филхармонијом из Ливерпула, и симфонијским оркестрима из Беча, Бирмингема, РАИ Торино, као и на фестивалима Гранд Тетон и Вербиер. Рахлин је главни гостујући диригент Краљевског оркестра Турку и Симфонијског оркестра Кристиансанд.

Снажан заговорник ширења релевантности класичне музике у данашњим културним оквирима, Рахлинови пројекти са савременим композиторима и међусобном сарадњом окупили су умјетнике из различитих дисциплина, поријекла и жанрова. Блиско је сарађивао са Кшиштофом Пендерецким, Гијом Канчелијем, Вангелисом и Лером Ауербах, чија је дјела премијерно изводио.

Такође је сарађивао и са Џоном Малковичем, Жераром Депарђеом и Роџером Муром. Неколико пута је веома запажено наступао и у Србији, на одушевљење домаће публике. Јулијан Рахлин добитник је бројних награда којима се признаје његов рад на пољу класичне музике, укључујући и награду „Аkademia Мusicale Chigiana Siena”, признање Светског економског форума „Млади глобални лидер“ а постао је и амбасадор добре воље УНИЦЕФ-а за Дечји фонд Уједињених нација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана