Славни Ерик Клептон издаје бокс-сет од 12 винилних плоча: Колекција успјеха и личних трагедија

Бранислав Предојевић
Славни Ерик Клептон издаје бокс-сет од 12 винилних плоча: Колекција успјеха и личних трагедија

ЛОНДОН - Легендарни гитариста Ерик Клептон издаје винилни бокс-сет под називом “The Complete Reprise: Studio Albums Volume 1”, који на 12 плоча садржи шест ремастеризованих студијских албума издатих између 1983. и 1998. године.

Колекција уз студијске албуме садржи додатну бонус плочу “Rarites Volume 1” (1983-1998), коју чини осам ријетких снимака из ове ере.

Два од њих су раније необјављена, укључујући ремикс Сајмона Климија и пјесме “Пилгрим”. Међу осталим пјесмама су лајв верзије класика “White Room” и “Crossroads” те неколико Б-страна синглова. Сву музику укључену у овај сет ремастерисао је продуцент Боб Лудвиг.

Ових шест албума покривају период у каријери славног гитаристе који је био обиљежен великим професионалним успјехом, али и личним трагедијама и проблемима. Прва плоча у колекцији “Money & Cigarettes” снимљена је након његовог повратка са лијечења од алкохола, након чега се Клептон вратио на топ-листе серијом комерцијално оријентисаних албума “Behind The Sun”(1985), “August (1986) и “Journeyman” (1989), које је продуцирао Фил Колинс.

Након трагедије са погибијом колеге Стивија Вона и чланова Клептоновог пратећег бенда у паду хеликоптера (1990. године) током заједничке турнеје те трагичне смрти сина Конора наредне године, гитариста се након огромног успјеха живог албума “Unplugged” (1992. године), на албумима “From The Cradle” (1994) и “Pilgram” (1998) вратио блуз коријенима уз личније текстове.

Према његовим ријечима, музика је у том периоду била једини начин изљечења од боли и породичних проблема.

- Готово подсвјесно сам користио музику за себе као лијек за исцјељење и упалило је. Од музике сам добио велику дозу среће и много исцјељења - рекао је Клептон.

Званично, ова раскошна колекција биће издата 30. септембра, а издавачка кућа “Варнер” најавила је наставак колекције са још шест албума који су издати у наредном периоду.

Кинг

Колекција је најављена никад до сада објављеном Клептоновом верзијом пјесме “Born Under a Bad Sign”, блуз гитаристе Алберта Кинга. Обрада је вјерна Кинговом оригиналу, који је објављен 1967. године на истоименом албуму, са споријим аранжманом у стилу свамп блуз електричне гитаре и дубоким вокалом. Сам Клептон је покојног великана Чикаго блуза истицао као једног од кључних узора у каријери, а ову пјесму је у другој верзији одсвирао на албуму “Wheels of Fire” састава “The Cream”, гдје је вокале пјевао басиста Џек Брус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана