Славни албум “Rumours” групе “Fleetwood Mac” напунио 45 година: Безвремени звуци љубавних гласина

Бранислав Предојевић
Славни албум “Rumours” групе “Fleetwood Mac” напунио 45 година: Безвремени звуци љубавних гласина

ЛОС АНЂЕЛЕС - Тачно прије 45 година 4. фебруара 1977. године састав “Fleetwood Mac” објавио је албум “Rumours”, једну од најкомерцијалнијих и најуспјешнијих плоча у историји рок музике.

Сниман скоро годину од 10 до 14 сати дневно, уз коришћење седам студија за снимање и нешто мање од милион долара у трошковима продукције, “Rumors” је напокон стигао на топ листе и од тада није пао.

Албум је био број 1 на топ листама током 31 седмице, а магазин “Rolling Stone”, га је прогласио 25. највећим албумом свих времена. Такође, то је 10. најпродаванији албум икада са више од 40 милиона продатих копија до данас, а садржи четири топ 10 сингла “Go Your Own Way”, “Dreams”, “Don't Stop” и “Ypu Make Loving Fun”. Освојио је “Греми” за најбољи албум из 1977. и данас 45 година касније, остаје као најуспјешнији албум бенда.

Омотан рокенрол мистиком којој парира само неколико албума у историји поп музике, злогласна и опширно документована позадина овог албума значајна је из много разлога. Сам по себи револуционарни албум формално је представио амбициозни и изузетно вјешт тандем Линдзи Бакингем и Стиви Никс у писању пјесама. Енергија и композиције овог пара су реконструисале звук и оживјеле каријеру бенда, која је постепено опадала након девет студијских албума, углавном инспирисаних блуз роком из доба док је гитариста Питер Грин водио бенд.

Бубњар Мик Флитвуд и басиста Џон Мекви остали су једини оригинални чланови групе након одласка Грина, Џереми Спенсера и Боба Велча, па је бенд појачан гитаристом Бакингемом, клавијатуристкињом Кристином Мекви и пјевачицом Стиви Никс.

Креативна хемија коју су Американци Бакингем и Никс гајили са Британцима Флитвудом и брачним паром Мекви трансформисала је групу из култног фаворита са скромним успјехом у међународне мегазвијезде. У вријеме када су снимали албум, свих петоро чланова из бенда пролазило је кроз болне љубавне раскиде. Меквијеви су се разводили, веза Бакингема и Никса ближила се крају уз бурне свађе појачане алкохолом, а Флитвудова жена Џејн Бојд оставила га је због његовог најбољег пријатеља. Све је то била лична драма која се успјешно пренијела у текстове и музику.

У ретроспективи албум је успио јер је то била бриљантна групна терапија кроз музику, а туга је била заразно осјећање у студију, за који је продуцент Кен Кејлат рекао је да је био опкољен свађама, кокаином и алкохолом. 

- “Руморс” је савршен албум јер је имао сјајну комбинацију текстова и добро осмишљених музичких компоненти. То је савршена вожња за савршено вријеме - рекао је Кејлат.

Кристина Мекви тврди да је тајна плоче у посвећености чланова бенда и вјере у њихово музичко партнерство.

- Често сам и даље запањена како смо, до­ ђавола, уопште успјели да је снимимо. Али, то је било оно што нас је повезало, знали смо да је музика добра - признала је Кристин Мекви.

У трилингу  са албумима “Fleetwood Mac” из 1975. и “Tusk” из 1979. албум “Rumors”, остаје креативни и комерцијални тријумф групе, а Стиви Никс тврди да је његова неуништивост у томе што не може постати досадан.

- Никад ми није досадно када улетимо у једну од наших великих хит пјесама, јер је оно о чему оне говоре толико тешко да никада не могу да буду досадне - навела је Никсова.

Албум је савршено ухватио атмосферу у животу хипи генерације, која се након буђења из свог “љета љубави” суочила са стварним животом, бројним проблемима и посљедицама бурног живота претходне деценије, као и чланови групе. Уз врхунску продукцију савршено чистог звука, беспријекорну свирку групе, невјероватне вокалне хармоније и драматичне емоције уткане у пјесме, албум је постао бестселер обиљеживши како каријеру групе, тако и деценију у којој је настао.

Снови

Колика је моћ овог албума, говори примјер из 2020. године када је непознати скејтер Нејтан Аподака из Калифорније окачио снимак како вози скејт, пије сок и слуша нумеру “Dreams”, поставши планетарни хит на мрежи “ТикТок” и вративши нумеру и албум поново на листе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана