Славни албум добија специјално издање: Музичка потрага за америчким сном

Бранислав Предојевић
Славни албум добија специјално издање: Музичка потрага за америчким сном

ЛОС АНЂЕЛЕС- Славни рок бенд “Red Hot Chili Peppers” обиљежава 25. годишњицу албума “Californication”, посебним винилним издањем у двије боје.

Ово специјално издање на плавом и црвеном винилу стиже поводом годишњице од четврт вијека албума, који је дефинисао звјездани статус групе и постао глобални бестселер. Оригинално објављен у јуну 1999. године, као седмо студијско остварење групе “Californication” је обиљежио повратак гитариста Џона Фрушантеа, осам година након албума “Blood Sugar Sex Magik” из 1991. године.

Плоча је означила значајну промјену стила за бенд, како у звуку тако и текстовима, успјешно помиривши енергични панк-фанк-реп звук ранијих албума са мирнијом мелодичнијом страном групе уз утицаје џеза, фолка и кантрија. Текстови су укључивали бунтовничке и сексуалне инсинуације које су већ биле повезане са бендом, али су додали и далеко теже теме, укључујући смрт, самоубиство, дрогу, глобализацију и путовања. Већина материјала и текстова кроз пјесме на албуму произашла је из личних и професионалних превирања кроз које су прошли или кроз које су тренутно пролазили различити чланови бенда у то вријеме.

То је резултовало далеко емотивнијим и осјетљивим приступом, који се није очекивао ​​од бенда чији су сљедбеници били скејт-панкери и љубитељи инди рока, али по ријечима Ентони Кидиса поента иза овог албума била је приповиједати приче о лутајућим душама, које су изгубиле пут тражећи амерички сан у Калифорнији. Албум је поново сниман са чувеним продуцентом Риком Рубин, који је радио претходна два албума, али је сам приступ групе био много другачији и са доста мање хаоса око њих током рада.

Већина музике написана је у импровизираном гаражном студију, који је направио басиста Флиа, а Фрушантеу је требало неколико седмица да се прилагоди свирању са колегама из бенда, док се опоравља од тешке зависности од хероина и кокаина. Резултат овог периода прилагођавања дао је много минималистичкији постављен приступ свирању гитаре и наглашене мелодије у првом плану, уз доста опуштенију атмосферу када се напокон почело снимати у студију “Ел театро”. Бенд је написао између 30 и 40 пјесама за албум, од којих ће на крају бити пробрано 15 за издавање.

- Сви су се забављали. Као да нисмо имали шта да изгубимо, ништа да добијемо. Није нас било брига, правили смо музику ради стварања музике - рекао је Кидис.

Албум је био веома добро прихваћен од музичких критичара, за разлику од “One Hot Minute” и био је већи успјех широм свијета. Хваљене су Кидисове вокалне партије, иновативни звук гитаре, али и звук комплетног бенда, који је храбро открио њежнију страну своје музике након разбијачког панк фанк рока, којим су се прославили.

Хит

Албум “Californication” је постао најпродаванији албум бенда, обиљежен успјехом три хит сингла: “Scar Tissue”, “Otherside” и насловне нумере “Californication”.

Освојио је “Греми” награду за најбољу рок пјесму 2000. године, а глобално је продат у више од 15 милиона примјерака и седмоструко је платинаст само у САД. Његов успјех праћен двогодишњом свјетском турнејом претворио је састав у стадионске звијезде и један од најпопуларнијих бендова у рок музици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана