Школа појања од 3. августа

Александра Маџар
Школа појања од 3. августа

Сремски Карловци - Школа црквеног појања “Корнелију у спомен” биће одржана од 3. до 11. августа у Сремским Карловцима.

Ријеч је о љетној школи, која се одржава 21. пут, а и ове године рад ће се одвијати у оквиру два курса - појање и хорско пјевање. Акценат ће бити на литургијском пјевању, недоумицама црквених диригената, познавању музичке литературе, сарадњи пјевнице и хора.

Појачку радионицу водиће доцент Музичке академије у Источном Сарајеву Предраг Ђоковић, док ће хорска радионица бити повјерена диригенту црквеног хора “Св. Јован Крститељ” из Бачке Паланке Снежани Жујић.

- Радионице ће се ове године одржати на сличним принципима као и претходних година. Пре свега морам да се упознам са учесницима, јер увек има оних који су тек на почетку, па програм морамо прилагодити и онима који тек треба да уче - рекао је Ђоковић.

Подсјетио је да се сваке године одржава завршни концерт, у оквиру којег појачка група има свој дио, када пјевају нумере из празничног појања, општег појања.

- Увек сви будемо изненађени колико су радионице корисне за све младе људе који дођу жељни знања. Нема ништа лепше него да помогнете некоме у жељи да научи нешто ново - казао је Ђоковић.

Додао је да ће у вечерњим часовима бити организована и пратећа предавања, посвећена тумачењима литургије, вечерње службе и јутрења.

- Свакодневним учешћем на богослужењима пјевачи ће новостечено знање и практично примењивати - објаснио је Ђоковић.

Јубилеј

- Поводом 300-годишњице Карловачке митрополије биће речи и о њеном месту у нашој црквеној и културној историји, чувању и развоју нашег црквеног појања. Разговараћемо и о свим темама које учесници радионица буду предлагали - казао је Предраг Ђоковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана