Симфонијски оркестар за крај Дана Владе С. Милошевића

Мирна Пијетловић
Симфонијски оркестар за крај Дана Владе С. Милошевића

БАЊАЛУКА - Концертом Симфонијског оркестра Академије умјетности у Бањалуци, који је одржан под диригентског палицом Огњена Бомоштара у концертној дворани Банског двора Културног центра, спуштена је завјеса на овогодишњу манифестацију "Дани Владе С. Милошевића".

Тако је публика имала прилику да ужива у композицијама Милошевића, Рота и Грига у извођењу Симфонијског оркестра Академије, уз солисте Иву Гардиновачки на обои, Слободана Герића на контрабасу, те Миљану Брезичанин и Албину Смајловић сопране и Ану Симанић мецосопран, које су отпјевале четири соло пјесме од Владе С. Милошевића.

Поред дјела познатих композитора на програму је била и свита студента композиције Академије умјетности Драгане Табак, која је поздрављена дугим аплаузом.

- Радећи са студентима Академије, припремајући се за концерт, увидио сам да су јако способни и ако се буду трудили и расли, биће достојни замјеници старијим колегама - рекао је диригент Огњен Бомоштар.

Он је истакао да је Владо Милошевић заслужио да га хвалимо и да се његова дјела изводе на концертима. Направио је, каже, мале интервенције на његовим композицијама, да би их могао изводити симфонијски оркестар.

- Концертни програм био је базиран на Милошевићевим дјелима, али уз мале моје интервенције и дораде, јер он и нема баш много композиција за симфонијски оркестар. Такође сам морао да оркестрирам и његове соло пјесме, које је он писао за клавир, али мислим да је то публика добро прихватила - истакао је Бомоштар.

Да се и публици свидио једноипочасовни концерт доказ је дуготрајан аплауз, којим су оркестар вратили два пута на бис, што је био и врхунски завршетак манифестације "Дани Владе С. Милошевића", достојан имена и дјела великог умјетника.

Програм

- Презадовољни смо овогодишњом манифестацијом, која је трајала пуних 18 дана, те сматрам да смо направили заиста квалитетан програм, кроз који су се углавном представљали наши студенти. Програм је био јако разноврстан, а ове године смо први пут имали ревију студентских филмова. Надам се да је и публика уживала - рекла је продекан за умјетност и међународну сарадњу Академије умјетности Биљана Јашић-Радовановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана