Симфонија на отвореном

Ратомир Мијановић
Симфонија на отвореном

Требиње - Ансамбл “Оркестар без граница” наступио је протекли викенд у Требињу у помало јединственом амбијенту на отвореном, у самом центру града.

Трг у Старом граду је био премален да прими све заинтересоване који су жељели да чују музику чланова “Оркестра без граница”, групе умјетника која је у Требињу вјежбала десетак дана.

- Ово је било заиста посебно искуство. Амбијент у Требињу је фантастичан, а публика је била толико концентрисана да је било уживање свирати на отвореном.

Цијели оркестар је одушевљен публиком - рекао је послије концерта диригент Премил Петровић и додао да је веома важно што су наступили у Републици Српској.

- Овдје смо да покажемо да ми заједно можемо више него појединачно - рекао је он и напоменуо да концерт показује љубав и радост.

Оркестар је у Требињу провео седмицу дана гдје су спремали турнеју по бившој Југославији. Концерте су већ одржали у Котору и Херцег Новом, а сљедећи је у Љубљани гдје ће снимити и први CD.

- Ово је јако узбудљиво. Оркестар је настао да разбије границе и да приђе публици свирајући на тргу врхунску музику уз врхунске музичаре са простора бивше Југославије - рекао је Петровић истичући да је ово први концерт у РС и БиХ.

Оркестарски програм у Требињу чиниле су четири композиције и то Симфонија у Д-дуру, бр. 1 под називом Класична, познато неокласично дјело Сергеја Прокофјева које је изведено на почетку концерта, затим илуминација за оркестар Коњи Светога Марка српске ауторке Исидоре Жебељан, потом симфонијска поема “Зигрфрид идила” њемачког аутора Рихарда Вагнера и, на крају, “Игре из Галанте” мађарског композитора Золтана Кодаља.

Оркестар, у зависности  од програма, има око 60 музичара, а програм за сљедећу турнеју ће бити исти као и у Требињу.

Оркестар

“Оркестар без граница” је врло специфичан и замишљен као јак регионални оркестар састављен од музичара који свирају у симфонијским оркестрима у својим земљама.

Чланови су углавном професори мада има и младих, али апсолутно афирмисаних професионалних музичара.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана