"Серенада за фолкере" отвара концертну сезону Сомфонијског оркестра РС

Илијана Божић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Концертна сезона Симфонијског оркестра Републике Српске почеће циклусом "Серенадом за фолкере" 24. октобра, у Народном позоришту Републике Српске.

Диригент Симфонијског оркестра Душан Урошевић истакао је да представљају два циклуса концерата у оквиру концертне сезоне.

- Први циклус се зове "Серенаде". Сам појам серенада значи да је посвећена некоме, а ми ћемо их посветити нашој публици која нам је најважнија. Прва серенада коју ћете имати прилику да чујете 24. октобра је "Серенада за фолкере" када ћете слушати домаће композиторе. На првом месту то су Владо Милошевић, Војин Комадина, Светислав Божић и Станко Шепић -рекао је Урошевић.

Нагласио је да су то композитрори инспирисани народним мелосом и фолклором који су стилизовали и имплементирали у умјетничку музику.

- То је "Серенада за фолкере" у пренесеном значењу и надам се да  име тог концерта неће навести публику на погрешно размишљање него да ће их навести да дођу и послушају концерт и да видите зашто за фолкере - казао је Урошевић.

Најавио је да наредног мјесеца, односно 20. новембра,  публику очекује "Серенада за осјећајне" када ће имати прилику да уживају  дјелима Моцарта, Менделсона и Младена Јанковића нашег домаћег композитора из Бањалуке.

- Тада ће нам гост бити солиста Ива Стилиновић Гариноновачки позната обоисткиње из Србије, из Српског народног позоришта у Новом Саду - навео је Урошевић.

Нагласио је други циклус концерата чине концерти који се односе на камерну музику, те да тај циклус носи назив "Интродукције".

- Такав назив смо одабрали јер то и јесте увођење бањалучке публике у нову уметничку сцену у граду, али и увођење наших запослених да се лично кроз камерну музику представе публици - објаснио је он.

Додао је да публику до краја године очекује и премијера опере "Кармен".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана