Састав „Полис” спремио реиздање албума „Synchronicity”: Раскошна прослава тријумфа рок полиције

Бранислав Предојевић
Foto: Aгенције

ЛОНДОН - Легендарна британска рок група „Полис” издаће 26. јула огроман бокс-сет од шест ЦД дискова и четири винилне плоче у част њиховог посљедњег албума „Synchronicity” из 1983. године.

Оригинални албум објављен је 17. јуна 1983. и био је то пети и финални студијски пројекат за групу, поставши уједно и највећи успјех у каријери, задржавши се на првом мјесту америчке топ-листе 17. недјеља, уз осам милиона продатих примјерака само у САД. 

Освојио је „Греми” за рок групу и укључивао је четири Топ 20 сингла: „King of Pain”, „Synchronicity II”, „Wrapped Around Your Finger” i „Every Breath You Take”, који је био хит број 1 осам седмица и освојио „Греми” за рок пјесму године.

Албум у продукцији Хју Пеџама био је једногласно оцијењен од стране критичара као ремек-дјело, уз бројне похвале усредсређене на његово аутентично спајање различитих жанрова и звучно експериментисање. Звучно, албум је одмакао од реге образаца карактеристичних за прва четири албума, уз доста огољенији и једноставнији звук те занимљиву употребу синтисајзера и елемента „ворлд мјузик” утицаја. 

Наслов албума инспирисан је књигом Артура Кестлера „The Roots Of Coindence”. Фронтмен Стинг је био страствени читалац Кестлера, а такође је и претходни студијски албум „Ghost In The Machine” (1981), именовао према једном од његових дјела.

Ова раскошна колекција излази у ограниченом издању и садржи 84 нумере од чега, чак 55 раније необјављених пјесама, укључујући Стингове оригиналне демо снимке за албум. Бокс-сет такође укључује нове интервјуе и биљешке, ријетке архивске меморабилије и невиђене фотографије. 

Сет је састављен у протекле три године уз помоћ пјевача и басисте Стинга, гитаристе Ендија Самерса и бубњара Стјуарта Копленда, који су након дуго времена учествовали заједно у припреми неког „Полис” материјала. 

Пакет укључује ремастерисани оригинални албум заједно са „Murder by Numbers”, пјесмом која је оригинално представљена као бонус пјесма на касетама и ЦД верзијама и диск посвећен Б-странама и бонус пјесмама. 

Два друга диска садрже раније необјављене алтернативне верзије и демо верзије сваке пјесме, као и друге некориштене пјесме из тог периода. Посљедња два ЦД-а садрже 19 снимака уживо са концерта у септембру 1983. у Окланду

ОМОТ

Оригинални омот осмислили су Џеф Ајероф и Норман Мур и састојао се од серије фотографија прекривених прозирним хоризонталним пругама плаве, црвене и жуте боје. 

Албум је био доступан у 36 варијанти, са различитим распоредом пруга у боји и различитим фотографијама чланова бенда, које је направио Дјуан Мајкл. У најобичнијој верзији Стинг чита копију књиге „Синхроницитет” Карла Јунга на предњој корици заједно са постављеном негативном сликом стварног текста хипотезе синхроницитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана