Састав „Колдплеј” има највећу рок турнеју у историји

Бранислав Предојевић
Састав „Колдплеј” има највећу рок турнеју у историји

ЛОНДОН - Свјетска турнеја „Music Of The Spheres” британског састава „Колдплеј” службено је потврђена као турнеја са највећом зарадом у историји рок музике.

Према новим подацима, актуелна турнеја британског бенда службено је надмашила концертне великане попут „Ролингстонса”, „У2” и Елтона Џона, постављајући нови глобални рекорд.

Наиме, почасни кућни бенд фестивала „Гластонбури” ове је седмице са трона скинуо претходног лидера Елтона Џона, чија је масивна, вишегодишња опроштајна турнеја „Farewell Yellow Brick Road” зарадила 939,1 милион долара. 

Тај импресивни број је сада помрачен због тренутне  свјетске турнеје „Колдплеја” која је до сада зарадила импресивних 944,7 милиона долара.
Према новим подацима које је представио магазин „Билборд”, бенд би требало још више да скочи у вођство с обзиром на то да је свјетска турнеја „Music Of The Spheres” далеко од краја, са још милион продатих карата које потенцијално тек треба избројати. 

Да буде занимљивије,  „Колдплеј” има 21 заказан наступ, пола у Европи и пола у Океанији. На основу њиховог овогодишњег искуства, преостали датуми би могли додати још милион карата укупној турнеји, што би се на крају приближило броју од 10 милиона карата и изноцу од милијарду долара зараде, што је рекорд без преседана. 

Остатак од десет највећих рок турнеја свих времена заокружују Роџер Вотерс, „АЦ/ДЦ” и „Ред хот чили пеперс”, док су „Колдплеј” и „Ролингстонси” једини бендови који су били два пута на листи десет најбољих. 

Састав „Колдплеј” је имао свој седми наступ на фестивалу „Гластонбери” прошлог јуна као дио њихове тренутне турнеје, која је започела 2022. године и подржава албум „Music Of The Spheres ” из 2021. и његов наставак, овогодишњи „Moon Music”, који би требало да буде објављен 4. октобра.

Нови албум има 10 пјесама и за његово објављивање бенд је потписао уговор са компанијом „Фарлафоне” тежак 35 милиона фунти, а тематски се наслања на свог претходника. Спот за први сингл са долазећег албума „Feels Like I'm Falling in Love” снимљен је у Атини уз буџет од три милиона евра, што га је рангирало међу најскупље музичке спотове свих времена, док други сингл „We Pray” сутра има свјетску премијеру.

ТОП 10 турнеја 

1. „Колдплеј” - 944,7 милиона долара
2. Елтон Џон - 939,1 милиона долара
3. „У2” - 736,4 милиона долара
4. „Ганс ен Роузес” - 584,2 милиона долара
5. „Ролингстонси” - 558 милиона долара
6.  „Ролингстонси” - 546,5 милиона долара
7. „Колдплеј” - 523,3 милиона долара
8. Роџер Вотерс - 459,2 милиона долара
9. „АЦ/ДЦ” - 441,6 милиона долара
10. „Ред хот чили пеперс” - 390,8 милиона долара

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана