Шаролик програм концерта гудачког оркестра “Бан Светислав Тиса Милосављевић”: Од Грига до Ерића

Миланка Митрић
Foto: Б.Брезо

БАЊАЛУКА - Камерни гудачки оркестар “Бан Светислав Тиса Милосављевић” на својим наступима у Банском двору већ неколико пута приредио је вечери богате музиком различитих композитора.

У том духу настављају и даље, те ће на наступу који ће бити одржан у уторак у концертној дворани у 20 часова, својим шароликим репертоаром публици приредити вече испуњено духом музике из различитих времена.

- Ансамбл је за овај концерт припремио дјела композитора позног романтизма, постромантизма и 20. вијека  (Е. Григ, Ј. Сук, С. Барбер) као и дјело савременог домаћег композитора Зорана Ерића “Цартоон” - саопштено је из Банског двора.

Као гост на овом концерту оркестру ће се придружити концерт-мајстор Јелена Димитријевић, чланица Београдске филхармоније у којој ради од 2005. године. Стални је члан оркестара “Цамерата Ацадемица”, Народног позоришта Београд, СНП из Новог Сада, “Војвођанских симфоничара”, “Градилишта”, као и гостујући концерт-мајстор Бањалучке филхармоније и Нишког симфонијског оркестра (Нимус) као и члан “Ставангер сyмпхонy орцхестра” из Норвешке. Као чланица камерног ансамбла “Жебељан” даје допринос презентацији дјела и стваралаштва композиторке Исидоре Жебељан. Наступа са бројним оркестрима и ансамблима широм свијета.

- Као члан Београдске филхармоније имала је прилику да сарађује са најпрестижнијим солистима и диригентима данашњице. Ментор је Филхадемије (оркестарске академије Београдске филхармоније) гдје активно учествује у едукацији младих будућих оркестарских свирача - саопштено је из Банског двора о овој гостујућој умјетници.

Оркестар “Бан Светислав Тиса Милосављевић” основан је 8. новембра 2020. године, када су одржали први концерт.

- Ансамбл чине академски музичари са богатим оркестарским искуством, а основан је са намјером да према узору на бројне културне центре региона и наш град добије професионални гудачки оркестар који ће поред уобичајеног свјетског репертоара активно промовисати и домаће композиторе - наводе из Банског двора.

Чланови оркестра су Милана Смиљанић (прва виолина), Јована Јовановић, (прва виолина), Марко Ружић (прва виолина), Тијана Мијатовић, (прва виолина), Наташа Грујиновић (друга виолина), Лидија Бојиновић (друга виолина), Рената Мединац-Каурин (друга виолина), Андреа Вулић (друга виолина), Анастасија Марић (друга виолина), Срна Мајар (виола), Мирјана Кременовић (виола), Озрен Четковић (виолончело), Игор Бабић (виолончело) и Марко Ковачић (контрабас).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана