Сачувајмо своје музичко благо

Сања Јокић
Сачувајмо своје музичко благо

Наше музичко благо треба да сачувамо онаквим какво јесте, у свом изворном облику, а на томе ће и даље радити и Етно-група "Ива" из Добоја.

Рекао је то "Гласу Српске" идејни творац и умјетнички руководилац "Иве" Саша Павловић. Наглашава да група, позната по обрадама традиционалних пјесама "Зелен орај", "Врбица", "Заспо Јанко", "Прелетеше птице", "Добро дошао Христе"... припрема нови албум којим иде корак даље од аутохтоног извођења и очувања традиционалне српске духовне музике.

- Публици обећавамо нешто потпуно авангардније од онога што смо до сада радили. Упркос томе, не желимо да се одрекнемо ни репродукција старих добро познатих песама јер је то један од начина да сачувамо наше богато музичко наслеђе - казао је Павловић.

Према његовом мишљењу, највећа одговорност за чување аутентичног народног звука лежи на етно-музиколозима, културно-умјетничким друштвима, пјевачким друштвима...

- У последње време истражујем записе прослављеног Бањалучанина Владе Милошевића, којих има више од 2.000, како би их ревитализовао и приближио данашњој публици - нагласио је Павловић и додао да се за овај музички правац опредијелио када је схватио љепоту и чистоту музике и насљеђа којег се стално одричемо.

Напомиње да се "Ива" осим изворним народним музичким стваралаштвом, бави и очувањем српских духовних литургијских и паралитургијских пјесама.

- Као православац, као неко ко је певао у црквеним хоровима по Србији и осећа огромну љубав према вери потпуно спонтано сам почео да се бавим литургијским и паралитургијским песмама по којима је наш народ надалеко чувен - вели Павловић.

Са радом овог све популарнијег етно-састава упозната је и публика ван граница Српске, а до сада су имали прилику да гостују у Словенији, Србији, Пољској...

- Они који нас први пут чују изненаде се кад се увере да не изводимо само изворне песме него да ту има и нумера у модернијем музичком руху - рекао је Павловић.

Нагласио је да су за Васкрс лани гостовали у Словенији док се тренутно припремају за велики концерт у Добоју.

- Планирамо да покренемо нови фестивал у Добоју који ће се звати "Етно фјужн прело" који ће сигурно окупити бројне поклонике овог егзотичног звука. У плану је и концерт у Бањалуци у сарадњи са бањалучким бендом "Сопот" - истакао је Павловић.

Оснивање

Етно-група "Ива" основана је 2003. године у Добоју као самостални вокални ансамбл. Име је добила по љековитој трави иви која расте на оближњој планини Озрен. Група тренутно има 11 чланова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана