Рок група Рибља чорба јуче прославила 46 рођендан

Танјуг
Foto: Taнјуг

БЕОГРАД - Рок група Рибља чорба, коју предводи пјесник и пјевач Бора Ђорђевић, јуче је прославила рођендан, на шта је подсјетила на свом фејсбуку објавом да је основана 15. августа 1978. године.

На званичном сајту Рибље чорбе је наведено да је тада „у београдској кафани 'Шуматовац' одржан први радни састанак Ђорђевића и његовог старог познаника (басисте) Мише Алексића (1953-2020)“, у присуству гитаристе Рајка Којића (1956-1997).

„Некоме са стране овај састанак могао је да изгледа као десетине других у кафани у којој су се скупљали београдски музичари тога доба“, подсетио је у тексту на сајту бенда бубњар Мирослав Вицко Милатовић.

Према његовим ријечима, то је била „својеврсна берза за запошљавање - музичари су се тражили и нудили за разне тезге, пројекте, озбиљне и мање озбиљне послове, ту су се продавали инструменти, пјесме и текстови.“

Како је наведено, договорено је да ће се Ђорђевић прикључити дотадашњој групи С.О.С, у којој су били Алексић, Којић и Милатовић, али се још није знало име новог бенда, за који су предлози били Бора и ратници, Попокатепетл и Рибља чорба.

„Вероватно на бази кредита из минулог рада, Зоран Предић, тадашњи уредник Радио ТВ Ревије, објављује наш постер (1. септембра) и крсти га Рибљом чорбом. Тако нам је скратио муке око избора имена. Купили смо цео тираж ТВ Ревије и користили постер као плакат за свирке“, навео је Милатовић.

Ђорђевић, Алексић, Којић и Милатовић су објавили 7. децембра 1978. године први сингл Рибље чорбе „Лутка са насловне стране“ и „Он и његов BMW“, на чијем омоту се појављује први пут и препознатљив лого бенда ког је урадио илустратор Југослав Влаховић.

Почетком 1979. године у Рибљу чорбу долази као средњошколац ритам гитариста Момчило Бајагић Бајага, а наредних година састав је објавио изузетно тиражне албуме попут „Покварена машта и прљаве страсти“ (1981), „Мртва природа“ (1981), „У име народа“ (1982) и друге.

Рибља чорба је забиљежила низ изузетно слушаних пјесама, стигавши у врх популарности у Југославији, захваљујући песмама попут „Два динара друже“, „Остани ђубре до краја“, „Волим, волим, волим жене“, „Пекар, лекар, апотекар“, „Добро јутро“ и „Кад ходаш“.

Након одласка Бајагића и Којића, у бенд долазе гитаристи Видоја Џинджер Божиновић и Никола Чутурило за албум „истина“ (1985), на коме је чувена пјесма „Погледај дом свој анђеле“, једна од заштитних знакова Рибље чорбе.

Предвођена Ђорђевићем, Рибља чорба је наредних деценија наставила да редовно објављује албуме, уз повремене промене поставе, снимивши хитове какви су „Амстердам“, „Када падне ноћ“, „Напољу“, „Једино моје“ и бројне друге.

Последњи албум Рибље чорбе био је „Да тебе није“ (2019), док је бенд још 2022. године најављивао ново издање радног назива „Данце Мацабре“, које се међутим до сада није објављено.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана