Рјечници који остављају без ријечи

Никола Лугић
Рјечници који остављају без ријечи

Најиновативнији вокал свијета и реномирани диригент Боби Мекферин послије осам година обрадовао је обожаваоце широм свијета својим новим албумом "VOCAbuLarieS".

Aлбум је у продаји од 6. априла и на њему се налази седам пјесама, а слави Бобијеву љубав према свим музичким жанровима, од класичне музике преко џеза до модерне R&B музике. Aко је његов највећи свјетски хит "Don't Worry Be Happy " све што знате о овом умјетнику, сједите, послушајте "Рјечнике" и спремите се на изненађење.

Неке од првих критика показују да Боби Мекферин, иначе десетоструки добитник престижне музичке награде "Греми", ни овај пут не планира оставити публику равнодушном. Најпознатији свјетски музички критичари Мекферинов "VOCAbuLarieS" сврставају у најбоље и најамбициозније пројекте, наглашавајући да је то музика будућности и додајући тешко измамљиве комплименте музичких критичара: толико добар да вам срце стаје, најбољи на свијету, ремек-дјело, деликатно...

Оно што овај албум чини једним од најиновативнијих је чињеница да је студиозно урађен, па личи на Моцартову симфонију или на албуме Стенли Дена. Компликовано укомпонован велики број различитих стилских елемената, које је јако тешко извести, условљавају да "VOCAbuLarieS" буде потпуно различит од било ког албума икад снимљеног. Ипак, музика је урађена весело и једноставно, па се чини као да дозива слушаоца, а чудновати Бобијев суперсонични глас ствара осјећај као да сте први пут чули музику.

Кроз деценије рада и стваралаштва Боби је доказао да његове гласовне могућности не познају границе, те да је подједнако спреман за џез, поп, класичне поставке, као и за поп-рок извођења и разноразне импровизације. Скакање са октаве на октаву његов је препознатљиви стил који у комбинацији са ритмичким смјенама од фалсета до дубоког баса звучи као посао најмање два или три пјевача истовремено. Сваки ритам успијевао би да изведе само уз помоћ свог гласа и ритмичким покретима тијела, показујући свима шта је све могуће урадити са само једним гласом и једним тијелом. Својим инспиративним креацијама поставио је границе толико високо да цијеле легије пјевача још увијек истражују могућности којих смо постали свјесни преко овог вокалног виртуоза.

Боби Мекферин рођен је 11. марта 1950. године на Менхетну у Њујорку. Још са 15 година свирао је оргуље са разним бендовима, а већ као матурант основао је џез квинтет под називом "The Bobby Mack Jazz Quintet". Студирао је на музичком колеџу Серитос у Јужној Калифорнији који је у то вријеме имао један од најбољих оркестара у земљи. Примарно је био пијаниста и идеја о пјевању му се јавила тек када је имао 27 година. Чим је одлучио да постане пјевач почео је да ради, те истог дана назвао неколико хотела. Одмах га је позвао менаџер свјетски познатог хотела "Хилтон" и само 30 дана касније имао је свој први наступ као пјевач. Боби Мекферин издао је чак 19 албума као соло извођач или лидер бенда, а учествовао је и у 23 пројекта.

Сви који су имали среће да послушају "VOCAbuLarieS" слажу се да ће овим албумом скренути пажњу разноликој музичкој публици. Самом Мекферину никада и није био циљ да се превише експонира у јавности, те је увијек радио оно што је њему највише пријало.

"Don't Worry Be Happy "

Најпознатија пјесма Бобија Мекферина, која га је 1988. године гурнула у сам врх свјетске музичке сцене, била је прва капелна пјесма у историји која је стигла на прво мјесто престижне Билбордове топ 100 листе.

"Инструменти" у овој пјесми су у потпуности гласовни дијелови и Бобијеве вокалне импровизације, па тако није коришћен ниједан "прави" инструмент и сви гласови припадају Мекферину.

 


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана