Ринго Стар снимио нови албум “Look Up”: Бубњар “Битлса” у кантри водама

Бранислав Предојевић
Foto: Агенције

ЛОС АНЂЕЛЕС - Легендарни музичар Ринго Стар објавио је нови сингл “Time on my hands” као увертиру у предстојећи кантри албум “Look Up”, који излази почетком сљедеће године.

Новим синглом некадашњи бубњар “Битлса” најављује албум “Лоок Уп”, на ком је сарађивао са продуцентом Ти-Боуном Барнетом и на ком ће се наћи 11 оригиналних пјесама, снимљених у студијима у Нешвилу и Лос Анђелесу.

Ринго Стар пјева и свира бубњеве на свим нумерама, а комплетан је аутор посљедње пјесме на албуму “Тhankful” у којој му се придружила Алисон Краус. Уз Барнета, као гости на албуму учестовали су Били Стрингс, “Ларкин По”, Луцијус и Моли Татл.

Није ово први пут да се Стар бави кантри музиком пошто је с “Битлсима”  написао бројне кантри нумере, какве су “Act Naturally”, “What Goes On” или “Don't Pass Me By”, а далеке 1970. објавио је соло кантри албум “Beaucoups of Blues” којим је почео соло каријеру. Како сам каже, још као  тинејџер постао је заљубљен у овај жанр, због чега је желио да се пресели из Лондона у Тексас.

- Одувијек сам волио кантри музику. Када сам питао Ти-Боуна да ми напише пјесму, нисам ни размишљао тада да ће то бити кантри пјесма, али, наравно, била је. И била је предивна. У то вријеме сам правио ЕП и помислио сам да урадим један у том жанру, али када ми је донио девет пјесама, знао сам да имам албум! Јако ми је драго што смо то урадили. Желим да захвалим Ти-Боуну и свим великим музичарима који су ми помогли да снимим ово издање. Било је право задовољство стварати албум, а надам се да ће бити задовољство и слушати га - изјавио је Стар.

С друге стране, легендарни продуцент Ти-Боун Барнет признао је да је, од када га сјећање служи, волио Старово свирање као и естетику у стварању музике.

- Промијенио је начин на који је сваки бубњар послије њега свирао, с инвентивним приступом инструменту. Увијек је фантастично пјевао рокабили, а умио је и да слама срца пјевајући баладе. Добити прилику да стварам музику са њим је било као остварење 60-годишњег сна. Ништа од онога што сам постигао током каријере се не би догодило да није било њега и његовог бенда. Поред других ствари, овај албум је мој начин да изразим захвалност за све оно што ми је пружио - рекао је Барнет.

Албум има укупно 11 пјесама, биће објављен 10. јануара, а Ринго Стар ће одсвирати два концерта у Нешвилу као подршку промоцији.

КАРИЈЕРА

Током каријере Ринго Стар је два пута увршћен у Рокенрол дворану славних, с “Битлсима” и као соло музичар.

Лауреат је девет “Греми” награда и “Оскара”.

Играо је у петнаестак филмова, бави се визуелном умјетношћу, а његов рад “Peace Sculpture" дио је поставке у Беверли Хилс парку. Прије двије године добио је почасни докторат Беркли колеџа. Након распада “Битлса” објавио је 20 соло албума од којих је највећи успјех постигао “Ринго” (1973).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана