R.E.M. се распао послије три деценије VIDEO

Глас Српске
R.E.M. се распао послије три деценије VIDEO

Чланови америчке групе R.E.M, коју многи сматрају једним од најзначајнијих рок састава на свијету, саопштили су да се растају послије 31 године успјешне каријере.

Бенд који је успио да популаризује независни, тзв. инди (скраћено од енглеске ријечи "индепендент") музички правац, објавио је у сриједу увече на свом веб сајту да се његови чланови, који су пријатељи из дјетињства, растају уз "снажан осјећај захвалности, испуњености и дивљења пред свим што су постигли".

- Као дугогодишњи пријатељи и сарадници, одлучили смо да ставимо тачку и оставимо R.E.M. историји. Одлазимо са осјећајем велике захвалности, са осјећајем да смо нешто успјели да "заокружимо", и са запрепашћењем свим оним што смо успјели да остваримо. Свакоме од вас кога је наша музика икада успјела да дирне - најдубље хвала што сте нас слушали. R.E.M. - пише на званичном сајту бенда.

R.E.M. је настао у граду Aтини, у савезној америчкој држави Џорџија 1980. године. Свјетску славу стекао је 1990-их година албумима "Out of time", "Automatic for the people" и "Monster", а њихов хит "Everybody hurst", чији је текст апел тинејџерима који су на ивици самоубиства, постао је химна многих генерација.

R.E.M. је издао укупно 15 албума, од којих су многи доспјели у сам врх свјетских топ-листа, а у својој дугогодишњој каријери учествовао је у бројним кампањама за заштиту животне средине, људских права и побољшање положаја жена. Група је издала 60 синглова и има преко 80 милиона продатих албума широм свијета.

Посљедњи албум "Accelerate" изашао је 31. марта 2008. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана